Bibliotheken en Rotary organiseren dictee: 'Voor het goede doel'

Herken je het nog van vroeger? Je liep het klaslokaal in en wist al wat op de planning stond: het dictee. Gedachtes gaan door je hoofd. Ga ik het wel halen? En versta ik alles wel goed? Nou, die gevoelens kunnen deelnemers van het Groot Waterlands Dictee ook krijgen. Op zondag 26 november wordt in vier bibliotheken een dictee gehouden.

"We zeggen allemaal dat we goed zijn in taal, maar is dat ook zo?", benadrukt Wouter van Waard van RC Purmerend-Waterland. De Rotaryclub heeft de handen ineen geslagen met de bibliotheek. "We willen hiermee fondsen ophalen en volwassenen uitdagen. Je kunt dus meedoen voor de lol, je eigen ego, maar bovenal het goede doel." (Tekst gaat verder onder de foto)

Fotograaf: Jardo Louw Jardo Louw

De Purmerendse bibliotheek vormt samen met andere vestigingen het decor voor het Groot Waterlands Dictee. (Beeld: Jardo Louw)

Kinderen met taalproblemen

Want inderdaad, het dictee heeft ook een groter doel. Met activiteiten zoals het dictee worden kinderen ondersteund die moeite hebben met taal. "De opbrengst gaat naar de aanschaf van boeken voor kinderen die deelnemen aan de VoorleesExpress. Dat is een initiatief om kinderen die moeite hebben met taal een steuntje in de rug te geven." Een mooi doel, stelt Van Waard: "Maar we hebben niet de pretentie om de achterstand op te lossen. Ons doel is om aandacht te vragen voor het probleem. Dat iedereen de kans krijgt zich goed te ontwikkelen in de maatschappij."

Dichter des Waterlands

Op zondag 26 november is het zover. Het Groot Waterlands Dictee wordt afgenomen op de bibliotheeklocaties in Purmerend, Monnickendam, Landsmeer en Volendam. Meedoen kost tien euro. Op dit moment is Melle Dotinga, Dichter des Waterlands, bezig met het schrijven. Van Waard: "Ik weet zelf eigenlijk ook nog niet hoe het eruit gaat zien. Wie weet misschien wel in dichtvorm."

Foto: archief