Bijzondere avond in stadhuis; voordracht van een nieuwe burgemeester

Minuten leken uren te duren toen pers, werknemers van de gemeente en andere geïnteresseerden donderdagavond stonden te wachten in de gang van het stadhuis. Aanvankelijk zou het om half tien bekend worden, maar het hoge woord kwam pas even na tienen; Ellen van Selm wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester.

"U hoort niets? Zo te zien hebben we geen geluid." Naar aanleiding van de voordracht schoof Van Selm digitaal aan, maar dat ging aanvankelijk niet van een leien dakje. De 58-jarige geboren Hengelose is op dit moment nog burgemeester van Opsterland, maar komt op 22 september richting Purmerend. "Ik ben zeer vereerd met de voordracht door de raad."

Don Bijl is op 29 mei zeventig jaar geworden en volgens de huidige regelgeving is hij te oud en wordt hij eervol ontslagen. In april kwam de vacature online en half mei werd bekend dat dertien mensen gesolliciteerd hadden. Voor Arthur van Dijk, de commissaris van de Koning, en de vertrouwenscommissie de schone taak om met verschillende kandidaten te spreken. Nathalie Saaf is voorzitter van die commissie en is tevreden met het resultaat. "Het is geweldig dat we de nieuwe burgemeester hebben gevonden. We hebben als commissie iets met elkaar gedeeld, maar dat is nu min of meer klaar. Dat voelt wel een beetje gek."

Besloten raadsvergadering

Tijdens een besloten raadsvergadering heeft de vertrouwenscommissie naast Ellen van Selm een andere kandidaat besproken met de gemeenteraad. "Het is geen kwestie van een goede en een slechte kandidaat. De andere sollicitant had ook een prima burgemeester kunnen zijn", benadrukt een insider die anoniem wil blijven. "Van Selm was de eerste keuze van de vertrouwenscommissie en die is door de gemeenteraad bevestigd. Vooral haar verbindende kwaliteit sprak een meerderheid van de raad aan. De voorgedragen burgemeester is een vrouw, maar dat heeft geen rol gehad bij de stemming. Het gaat om wat iemand kan."

Kritiek

Toch was niet iedereen tevreden met de gang van zaken rond het proces. "Een vertrouwenscommissie is eenentwintigste eeuw onwaardig", stelt fractievoorzitter Jordi Albers van Gemeentebelangen Purmerend op Twitter. In gesprek met RTV Purmerend benadrukt hij zijn standpunt: "Ik heb respect voor wat de vertrouwenscommissie heeft gedaan, maar eigenlijk zou je een transparanter proces willen. Je krijgt als raadslid heel weinig informatie en moet het daar maar mee doen."