Bijzondere avond met André Kuipers: "Innovatie is het toverwoord"

Het is al het hele jaar feest in de Purmer, maar dinsdagavond was een van dé hoogtepunten van het 400-jarig jubileum. Een bedrijvensponsoravond werd gehouden met voordrachten van Jeanine van Schendel, directeur SG De Triade, burgemeester Don Bijl en niemand minder dan astronaut André Kuipers.

De link tussen Kuipers en de Purmer ligt aanvankelijk niet erg voor de hand, maar is er volgens de astronaut wel degelijk. "Innovatie is het toverwoord als we het hebben over de Purmer", vertelt hij aan RTV Purmerend, "en veel van die innovaties beginnen in de ruimte. Denk aan satellieten om dijkverzakkingen te zien of om vervuilde lucht waar te nemen." Tijdens de avond vielen de woorden duurzaamheid en innovatie geregeld, maar werd ook genoten van de sfeer. Zo praat Desiree Perotti met verschillende mensen en heeft ze het zichtbaar naar haar zin. "Ik woon al 25 jaar in de Purmer, maar doordat ik vrijwilliger ben bij de festiviteiten leer ik de meeste mensen nu pas kennen."

De Triade

Al het hele jubileumjaar heeft de Stichting Purmer 400 een nauwe samenwerking met De Triade. Jeanine van Schendel is directeur van de Edamse scholengemeenschap en liet in haar presentatie video's zien van verschillende bedrijven uit de Purmer, Kwadijk, Overleek, Edam, Zuidoostbeemster en meer. "Waar innovatie en duurzaamheid zijn, is passie. De bedrijven zijn er allang niet meer alleen om hun product te verkopen, maar zoeken veel meer de creativiteit op."

Waar innovatie en duurzaamheid zijn, is passie

• Jeanine van Schendel, directeur Scholengemeenschap Triade

De mens als verkenner

Onder luid applaus kwam astronaut André Kuipers na een korte toespraak van burgemeester Don Bijl op het podium. "Ik ga jullie meenemen de ruimte in." De astronaut benadrukte tijdens zijn presentatie niet alleen het nut van de ruimtevaart, maar vertelde ook over de uitdagingen waarmee hij te maken kreeg. "Mensen zijn verkenners. We komen op allerlei plaatsen waar we eigenlijk niet thuishoren en creëren dat wat onmogelijk lijkt. Denk bijvoorbeeld aan het vliegen in een aircraft, de ruimtevaart en het inpolderen van het Purmermeer."

Voor Henry Wassink trok de komst van André Kuipers de meeste aandacht, maar is zijn verhaal wel erg onwerkelijk. "Er is zoveel mogelijk en eigenlijk weten we niets. Als ik naar de verhalen van vanavond luister, dan weet ik een ding zeker: dit is nog maar het begin van innovatie." Farid Heinsius beaamt dat: "Het is onwijs interessant. Deze verhalen boeien enorm."

Bekijk hieronder ook de fotoreportage van dinsdagavond.