Binnenkort informatiemarkt in Purmerendse Markthal: alles over de zorg

Tientallen organisaties die Purmerenders kunnen helpen bij zorg en ondersteuning staan zaterdag 30 september in de Markthal. Dat hebben organisator Yolanda van der Arend en mantelzorgregisseur Katinka Ronde bekendgemaakt in onze podcast. Onder het motto van 'Purmerend pakt de regie' geven ze advies.

Even de was doen voor je moeder of boodschappen halen voor een buurman. Nederland telt miljoenen mantelzorgers. Maar denk bijvoorbeeld aan mensen met andere zorgvragen of vrijwilligers. Zorg en ondersteuning is overal. Niet alleen noodzakelijk, maar ook waardevolle bezigheid. Ruim dertig organisaties leggen eind september uit wat ze kunnen betekenen voor Purmerenders. "Het enthousiasme bij de organisaties is zo groot, dat sommige kramen zelfs gedeeld moeten worden", vertelt Yolanda van der Arend tegen RTV Purmerend. Van De Zonnebloem tot Voedselbank Purmerend en van Welzijn WonenPlus tot Zorgcirkel en veel meer. De kennismarkt staat volledig in het teken van zorg en ondersteuning zonder indicatie, dus waar geen verwijzing van huisarts of specialist voor nodig is. "Maar daarnaast zijn er ook foodtrucks en is er ook een programma met allerlei activiteiten."

De kracht van het initiatief

Het is een nieuw concept in Purmerend. Purmerenders die op een laagdrempelige manier elkaar kunnen ontmoeten én informatie krijgen over zorg in de gemeente. Mantelzorgregisseur Katinka Ronde weet zeker dat er behoefte is aan de markt. "Denk bijvoorbeeld aan mantelzorgers. Die zijn al heel veel geholpen bij het ondersteunen vanuit vrijwilligersorganisaties. Deze markt laat zien wat mogelijk is zonder gelijk te hoeven aankloppen bij een huisarts of ziekenhuis. Ik denk dat dat de kracht is van dit initiatief."

Het volledige gesprek van Wesley Dekker met Yolanda van der Arend en Katinka Ronde is te beluisteren via je favoriete podcastplatform.

Foto: Evert Ruis