Blije vrijwilligers bij hertenkamp: 'Dacht dat het gelopen race was'

Goed nieuws voor het hertenkamp in de Bloemenbuurt. Het dierenparadijs mag, na de wijziging van een lijst, blijven bestaan.

Begin dit jaar werd hertenminnend Nederland opgeschrikt. Het voortbestaan van hertenkampen in Nederland werd bedreigd. Door een nieuwe huis- en hobbydierenlijst zouden vanaf 2024 geen damherten meer gefokt mogen worden. Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zouden de dieren een gevaar vormen voor bezoekers zijn.

Bovendien zou het ook dierenwelzijn in de hertenkampen gaan. De herten hoefden overigens niet meteen weg zodra de nieuwe lijst inging, het betrof een uitsterfbeleid. Dat betekent dat de herten die de kampen hadden, mochten blijven maar er geen nieuwe dieren mochten komen.

Tekst gaat verder onder de video. Video: deze reportage werd begin van 2023 gemaakt, toen kort daarvoor bekend werd dat de hertenkampen op termijn moesten verdwijnen.

‘Niet alleen erg voor ons, maar de hele buurt’

Met het Dierennieuws ging RTV Purmerend in januari langs bij het hertenkamp in de Bloemenbuurt. Het nieuws kwam als een schok aan bij de vrijwilligers van het kamp: ‘We werden erdoor overvallen.’ Liet Klaas Kwadijk, een van de vrijwilligers, weten. Zijn collega Siem Hooiberg zei destijds: ‘Ik vind het heel erg. Niet alleen voor ons, maar ook voor de hele buurt.’ Kwadijk zag het niet meteen somber in: ‘De plek zal in principe niet verdwijnen, er zijn alternatieven, maar een hertenkamp daar horen herten in.’ Het nieuws bracht ook landelijk veel verontwaardiging.

Bij Raadszaken sprak Jardo Louw met gemeenteraadslid in Dordrecht Alexander Kuhlmann. Hij spoorde de gemeenteraden in Nederland om zich uit te spreken voor het behoud van de hertenkampen. Kuhlmann stelde dat de onderzoeken waar het ministerie zich op baseerde verkeerd waren: ‘Ze hebben zich gebaseerd op herten in het wild, in India en Pakistan.’ Volgens hem zeiden experts in Dordrecht dat het juist wel kon. Purmerend gaf destijds geen gehoor aan de oproep, maar andere gemeenten wel: Tiel, Apeldoorn en Den Haag zouden onder meer gereageerd hebben.

Fragment: in Raadszaken sprak Jardo Louw met het Dordrechtse gemeenteraadslid Alexander Kuhlmann

‘Gelopen race’

Of de acties van de gemeenteraden hebben geholpen of niet, dat is niet bekend. Wel heeft minister Adema van LNV besloten een uitzondering te maken voor dam- en edelherten. Dat betekent dat de hertenkampen definitief kunnen blijven bestaan. In Raadszaken zei Klaas Kwadijk van hertenkamp Bloemenbuurt blij te zijn, maar wel verrast: ‘We dachten dat het een gelopen race was.’

Wel zit er een klein zwart randje aan. Eerder deze maand liet het hertenkamp op Facebook weten een bok te hebben verkocht en vier jonge hindes aangekocht. Kwadijk: ‘Er kan weer een bok terugkomen, maar dat zal niet dezelfde zijn.’ Mogelijk zelfs al in de loop van de zomer.

Fragment: in Raadszaken sprak Jardo Louw met Klaas Kwadijk over het nieuws dat hertenkampen konden blijven bestaan.

Foto: Iris Voorloop