Bob maakt historisch Purmerend klein

De 58-jarige Bob Hartsuiker zit het liefst uren te werken in zijn hobbykamer aan een nieuwe diorama, oftewel maquette. Een hobby die hij op jonge leeftijd al meekreeg van zijn vader en er nog dagelijks veel plezier uithaalt.

Hij creëerde voorheen vooral scenes uit de Tweede Wereldoorlog. De resultaten van zijn creaties pronken in het Historama museum in Best. Hij is het meest trots op een maquette die daar in 2017 werd tentoongesteld: een diorama van een likeurfabriek die in 1952 aan de Jaagweg zou verrijzen. 

Bob besluit een nieuwe draai te geven aan zijn hobby. Het verre verleden maakt plaats voor het recente. Hij maakt nu diorama’s van Purmerendse binnenstad rond 1970. Twee panden van de Koemarkt waren nog maar het begin. “Het project historisch Purmerend speelt zich af rond 1970, omdat ik het oude Purmerend wil vertonen. Café Bellevue is hierna aan de beurt. Ik heb daar veel foto’s van ontdekt toen het nog echt een café was.”

Panden en scenes zo nauwkeurig mogelijk namaken is een tijdrovende kunst, die veel oog voor detail vereist. “Eerst heb je veel foto’s nodig van de locatie. Ik heb veel hulp gekregen van Piet Jonker die regelmatig foto’s maakt in Purmerend. Ik heb veel foto’s gebruikt voor de maquettes van café Bakker en café Boss. Daardoor kan ik de maten inschatten van bijvoorbeeld de deuren of ramen. De materialen die ik gebruik zijn karton, plastic en Styodur (hardschuim)”, licht Bob toe.

Een stukje humor in zijn werk vindt Hartsuiker ook belangrijk. Zo maakt hij soms dronken mensen na of kinderen die kattenkwaad uithalen. “Ook al is het een donker verhaal wil ik het toch iets positiefs meegeven”. In het dagelijks leven is hij winkelbeveiliger en krijgt helaas regelmatig te maken met vervelende incidenten. Zijn hobby geeft hem enorme rust waarbij hij zijn dagelijkse zorgen kan vergeten.

Hij ontvangt veel positieve reacties op zijn resultaten. Hij laat op social media zien wat hij maakt en er worden ook foto’s van zijn maquettes gepubliceerd op de website van Vereniging Historisch Purmerend. Wie van dichtbij wil zien hoe hij te werk gaat, kan altijd langskomen, aldus Bob. Een afspraak via facebook of mail (mylittleworld453@gmail.com) is snel gemaakt.