Bolderkar Zwerfinator Dirk Groot gestolen: "Ik heb die wagen hard nodig"

Zwerfinator Dirk Groot loopt al jaren met zijn bolderwagen door Purmerend om zwerfafval op te rapen, maar daar komt nu tijdelijk een einde aan. De kar waar hij zwerfafval in doet is gestolen. "Ik heb die wagen hard nodig en kan eigenlijk geen dag zonder."

Het was voor Purmerender Dirk Groot zondagmiddag schrikken. Hij was zwerfafval aan het opruimen op de Verzetslaan, toen hij ineens zijn bolderwagen niet meer kon vinden. "Het moet tussen 15:56 en 16:10 uur zijn gebeurd", vertelt hij aan RTV Purmerend. "Ik had mijn bolderkar op de middenberm van de Verzetslaan gezet en toen ik klaar was met rapen rond de McDrive en KFC was die ineens weg. Het is een zwaar ding, dus je moet sowieso een auto met grote laadruimte hebben."

Voor de Zwerfinator is het een dagelijks ritueel. Hij loopt door Purmerend en doet zwerfafvalonderzoek. "Sinds 2014 zoek ik naar afval en noteer ik dat in een app. Ik wilde eerst alleen de afval in mijn eigen omgeving opruimen, maar nu doe ik het ook in opdracht van gemeentes en bedrijven." In 2019 werd Groot uitgeroepen tot nummer één in de Duurzame Top 100 van Dagblad Trouw. De jury roemde zijn zogenoemde 'wetenschappelijke analyses'. "Ik registreer alles wat ik opraap en geef op die manier inzicht in het afval. Wat ligt waar en vooral ook waarom? Alleen als je dat weet, kun je het oplossen."

Onbegonnen werk

"Het is onbegonnen werk voor mij om zonder kar op pad te gaan. Ik heb die kar nodig voor mijn werk en bovendien zaten er persoonlijke spullen in." De Purmerender doet een oproep aan iedereen: "Zie je de kar ergens staan? Neem contact op met mij of de politie."