RTV Purmerend.nl

Brandveiligheid in complexen Wooncompagnie

Woningcorporatie Wooncompagnie heeft in de wooncomplexen Gooimeer en Tilburyplein brandwerende maatregelen getroffen. 'Een veilig idee', noemt bewoner Leo Mug het. 'Het is goed om te weten dat we in zo’n geval tijdig onze woning kunnen verlaten, al hopen we natuurlijk dat we dit nooit zullen meemaken.' Wooncompagnie heeft in dit project samengewerkt met de Veiligheidsregio en de gemeente.

Bij het complex Tilburyplein zijn de voordeuren van alle 80 woningen voorzien van zelfsluitende deurdrangers die aangesloten zijn op rookmelders in de woning. Bij brand sluiten de deuren automatisch. Dit werkt als een ‘brandscheiding’. Uiteraard kunnen bewoners de woning in zo’n geval wel verlaten. Verder zijn in de woning verschillende brandwerende maatregelen getroffen. Zo zijn zogeheten brandmanchetten geplaatst die het leidingsysteem afsluiten in geval van brand. Door deze maatregelen wordt voorkomen dat een brand zich uitbreidt. Ook de trappenhuizen zijn voorzien van een rookmelder. De gevels van de 70 woningen in complex Gooimeer zijn brandwerend gemaakt, onder meer door het bestaande glas te vervangen door brandwerend glas. Ook hier zijn bij de voordeuren drangers geplaatst (aangesloten op rookmelders) en brandmanchetten aangebracht.

De werkzaamheden namen per woning maximaal twee dagdelen in beslag. ‘We hebben er weinig overlast van gehad en zijn blij met het eindresultaat,’ zegt Leo Mug. ‘Ik moet wel bekennen dat de rookmelder aan het plafond in de huiskamer niet zo’n heel fraai gezicht is, maar het is niet anders.’ Hij voegt daaraan toe dat het goed is dat bewoners binnenkort extra uitleg over de aangebrachte systemen krijgen. ‘Het is belangrijk dat we, mocht er brand uitbreken, precies weten wat we moeten doen.’