Burgemeester Bijl vreest leegloop vrijwilligers bij brandweer door vernieuwde EU-regelgeving

De Purmerendse brandweer bestaat voor een groot deel uit vrijwilligers. De vrijwilligers doen vaak hetzelfde werk als betaalde brandweerlieden en zijn hiervoor getraind. Binnen de Europese Unie zijn nieuwe regels opgesteld, waardoor mensen die hetzelfde werk doen ook gelijk moeten worden beloond. Voor de vrijwilligers van de brandweer betekent dit dat zij dezelfde rechten en plichten zouden moeten krijgen als betaalde brandweerlieden. De nieuwe regels zouden voor de Purmerendse brandweer veel meer kosten met zich mee brengen.  

Vrijwilligers, onder de nieuwe regels, mogen alleen eenvoudige en ondersteunende taken uitvoeren en niet meer als eerste bij een brand aanwezig zijn.  ‘Veel vrijwilligers zien dat niet zitten aldus de burgemeester van Purmerend. Omdat de regelgeving via de Europese Unie gaat, moet er naar een passende oplossing gezocht worden'.  

Burgemeester Bijl liet ook tijdens het interview met RTV Purmerend weten dat er momenteel naar een oplossing gezocht wordt, maar dat het ingewikkeld is. ‘Het ziet er niet naar uit dat het gaat lukken. Desalniettemin doen we als gemeente onze stinkende best om wel te zorgen dat het overeind blijft, want we zitten er inderdaad niet op te wachten dat het systeem verandert en dat vrijwilligers zich terugtrekken.’    


Het Noordhollands Dagblad meldde eerder dat vijftien procent van de vrijwilligers bij de brandweer overwegen hun post te verlaten als het brandweerstelsel wordt aangepast in Nederland.

Ook de Tweede Kamer is unaniem tegen de verandering voor de vrijwillige brandweer. Op hun verzoek laat minister Grapperhaus het voorstel opnieuw bekijken door twee deskundigen.