Buren delen elektrische auto, voor Maarten en Madelon ‘een logische stap’

Maarten gebruikt samen met zijn vrouw (47) en twee kinderen de auto om naar de sportvereniging te gaan, soms voor een verjaardag. Naar zijn werk gaat hij met het openbaar vervoer. “Kijk, als je vijf dagen in de week een auto nodig hebt om naar je werk te gaan dan is dit geen logische optie. Je betaalt voor elk uur. Ook als de auto stil staat. Het moet wel echt in je leven passen.”  Voor Maarten zelf is het wel een uitkomst. “In gedachte heb ik mijn benzine auto al verkocht!” Zijn buurvrouw Madelon doet nu een maand mee. “Toen mijn auto stuk ging was dit een mooie uitkomst. Ik haal familieleden weleens op. We suizen lekker over de weg in een mooie luxe auto. Ook breng ik mijn kinderen naar wedstrijden.” 

Bewustwording

Volgens Arnout van Dijk (initiatiefnemer Mobigo) word je vooral bewuster van wat het kost en scheelt het soms wel honderd tot tweehonderd euro per maand. “Met de eigen auto betalen mensen de kosten blind. Wegenbelasting, autoverzekering en dan één keer per jaar schrikken tijdens de APK. En vergeet niet, ook als de auto stilstaat kost het geld.” De bewustwording en het besparen van geld herkennen Madelon en Maarten beiden. “Ik ga gerichter kiezen wanneer ik de auto wel of niet pak. Ook heb ik vaker de fiets gepakt afgelopen maand!”, zegt Madelon.

Vrijheid

Volgens Maarten is het onzin dat je vrijheid verliest. “De enige kans is dat je niet de auto kan kiezen die je zou willen. Ook moet je een beetje plannen.” Hij heeft in de negen maanden tijd nog nooit misgegrepen. “Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel mensen meedoen en hoe lang ze de auto nodig hebben.” De spontaniteit wordt wel wat weggehaald volgens beiden. “Je moet een beetje plannen, vooral wanneer je terug wil. Je verlengt steeds een kwartiertje. Ja dat maakt het wel minder spontaan”, zegt Maarten.