Bussen rijden rond in regenboogkleuren

Regenboogbussen en een regenboogtram zullen vanaf 29 juli in en om Amsterdam gaan rijden. Het is een initiatief van EBS, GVB en Connexxion in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam.

GVB heeft een tram geleverd, Connexion twee bussen en EBS een derde bus. Egbert de Vries, voorzitter van de Vervoerregio, gaf op de Dam in Amsterdam het feestelijke startsein voor de ingebruikname. Per 29 juli zijn de kleurrijke voertuigen te zien in de omgeving van Amsterdam. De vervoersbedrijven willen met het initiatief laten zien dat iedereen welkom is in het openbaar vervoer.

‘‘Het is erg dubbel. Aan de ene kant is het mooi, maar het heeft ook veel weg van een publiciteitsstunt’’, vindt Edith Merks. De Purmerendse is al jaren betrokken bij de stichting Roze en de Regenboog, afgekort ReR. De stichting zet zich in voor niet alleen de LHBTIQ+-gemeenschap, maar ook bijvoorbeeld voor heteroseksuelen. ‘‘Er wordt nu veel over het regenboogvervoer gezegd. Zonder al die woorden, is het een veel krachtiger symbool.’’

De voertuigen blijven tot na Pride 2022 in regenboogkleuren rondrijden.