Buurtkastje Weidevenne gesloopt: ‘‘Waarom doen mensen dit?’’

Vandalen hebben flink huisgehouden bij een buurtkastje in de Weidevenne. Het deurtje is eruit en de kast is onherstelbaar beschadigd. Stichting SoGoed spreekt van een laffe daad.

‘‘Waarom doen mensen dit?’’, vraagt René Verhoogt zich af. Verhoogt is met Stichting SoGoed de aanstichter van de buurtkastjes. Het initiatief is inmiddels op diverse plekken binnen én buiten Purmerend te vinden, zo ook in de Weidevenne. Iedereen kan producten in het kastje zetten of eruit halen.

Aan de Limbostraat, nabij basisschool De Marimba, was het een doorslaand succes. Totdat het kastje vernield werd. ‘‘Ik vind het triest. Het is doelloos om spullen van anderen te vernielen. Juist omdat we mensen willen helpen.’’ Een blik op de kaart met buurtkastjes, laat een behoorlijke hoeveelheid locaties zien. Landelijk zijn er 81 kastjes, waarvan 9 in Purmerend en 3 in Beemster. Echter, voor zover bekend is vandalisme rondom buurtkastjes een onbekend fenomeen. ‘‘Deze vernielers zijn erg in de minderheid. Er zijn veel mensen die het project een warm hart toedragen en helpen om minder te verspillen. Er komt dan ook zeker een nieuw buurtkastje in de Weidevenne. We blijven positief.’’