Crisisnoodopvang in Purmerend gaat sluiten

De crisisnoodopvangtent op bedrijventerrein Baanstee-Noord gaat per 1 juli sluiten. Burgemeester Ellen van Selm en haar collega's Jan Hamming van Zaanstad en Lieke Sievers van Edam-Volendam vinden dat de mensen 'zo snel mogelijk een meer passende opvang' moeten krijgen.

De Visserijweg in de Baanstee-Noord. Een plek waar inmiddels een aantal bedrijven gevestigd zijn. De komende jaren worden daar meer panden gebouwd en ook zal de milieustraat uiteindelijk te vinden zijn in het noordelijke deel van het industrieterrein.

Sober karakter

Het is daar waar sinds oktober asielzoekers worden opgevangen. Al voor de komst van de tenten was bekend dat de opvang een sober karakter zou krijgen. Maar zo stelde de rechter in oktober: dat mag helemaal niet. De Nederlandse staat en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten aan de internationale normen rond de opvang van asielzoekers voldoen. "Iedere asielzoeker heeft recht op een overdekte slaapplaats, water, voedsel en toegang tot sanitair."

Bovendien vindt de rechter dat de overheid moet zorgen voor een slaapkamer 'met minimaal vier vierkantenmeter slaapruimte per persoon, een deur die kan worden afgesloten en een raam dat open kan.'

Hongerstaking

Vanwege de situatie in de noodopvang en de langlopende procedure gingen 22 bewoners van de opvang recent in hongerstaking. Uiteindelijk maakte burgemeester Van Selm tijdens een politieke avond op 13 april bekend dat een groep asielzoekers de uitnodiging voor een eerste gesprek bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) hadden gekregen.

Zaanstad

Het COA is vanwege de verwachte sluiting van de opvangtent met de veiligheidsregio in gesprek. Samen gaan ze een plan maken zodat de asielzoekers voor 1 juli een andere plek krijgen. Een van de mogelijkheden is dat de asielzoekers een volwaardigere opvang krijgen in de gemeente Zaanstad.

Foto: Evert Ruis