RTV Purmerend.nl

D66 heeft grote zorgen over de Stadsverwarming

Pas sinds kort is bekend dat al sinds half februari twee van de vier stookketels van de Biowarmte Centrale van de Stadsverwarming (SVP) om nog onbekende redenen uitgeschakeld zijn. Verantwoordelijk wethouder Rotgans (Ouderenpartij AOV), zelf pas onlangs hierover geïnformeerd, stuurde de raad hierover een memo waarin hij meldde dat er onderzoek loopt. Hij hoopt nog voor de zomervakantie met nadere informatie te komen. Mark Intres, raadslid voor D66, is zich kapot geschrokken.

Intres:” Het gaat over hele grote technische- en financiële gevolgen. Dit gaat ergens over. Het lijkt dat wethouder Rotgans de problemen niet heel serieus neemt. Hoe kan het dat wij als raadsleden bij zo’n groot probleem pas tegen de zomervakantie geïnformeerd worden. Dit speelt al sinds februari.” 

Ketels uitgeschakeld

Uit de brief van de SVP aan het college blijkt waarom de ketels uitgeschakeld zijn. “Het gaat om een onverwacht verlies aan stookcapaciteit bij één van de ketels. Vanwege de omvang van de daardoor ontstane lekkage is ook de naastgelegen ketel uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd. Externe expertise is ingezet voor onderzoek naar de precieze oorzaak.” Nadrukkelijk stelt de directeur dat de warmte levering aan de klanten niet in gevaar is geweest door de inzet van de gasgestookte hulpcentrales. 

Zorgen bij D66

Intres heeft juist grote zorgen over de leveringszekerheid van de warmte. “Er moet niet nog iets gebeuren.” Maar ook de financiële gevolgen baren hem zorgen. “ De kosten die gemoeid zijn met het onderzoek, de reparatie en de noodgedwongen inzet van de met gas gestookte hulpcentrale hebben grote gevolgen voor de begroting. Daarmee mogelijk ook voor de tarieven. Daarom wil ik zo snel mogelijk weten wat er precies aan de hand is en duidelijkheid over de gevolgen voor klanten en de begroting. Komende week ga ik hierover vragen stellen.” 

Reactie van raadslid Grader (AOV)

Namens het AOV reageert Henk Grader. Voor hem is het logisch dat er wat tijd overheen is gegaan voordat het college en de raad zijn geïnformeerd. Grader: “In zo’n situatie ga je toch eerst kijken hoe dat intern op te lossen. Uiteindelijk blijkt dan dat er externe expertise ingekocht moet worden. Het belangrijkste vind ik de leveringszekerheid voor de klanten en wat er met de installatie aan de hand is.”