Dappere Dames zwemmen jaar rond in Beemsterringvaart

Wat jaren geleden begon als een min of meer individuele actie, is uitgegroeid tot een informele groep vrouwen die het hele jaar zwemt in de ringvaart bij de Rijp. Veertien namen telt de appgroep Dappere Dames. Ondergetekende nam een……. kijkje. 

De waterthermometer bij het trapje wijst negen graden aan. De oproep om mee te gaan zwemmen heeft deze ochtend vijf positieve reacties opgeleverd. Allemaal zestig plussers. Watje als ik ben, rijd ik met de auto naar de vaste plek. Een steiger met trappetje. Dat maakt het in en uitstappen geriefelijker. De sportievelingen komen allemaal met de fiets. Uit Graft-De Rijp, maar ook uit de Beemster. Ze hebben elkaar gevonden in de kick om zo lang mogelijk in het buitenwater te gaan zwemmen. Niet op vaste tijden maar gewoon als het ze uitkomt. Toegegeven, niet iedereen zwemt het hele jaar door. Enkele diehards doen dat wel.

Veiligheid

Voor de veiligheid zwemmen ze met een boei. Zo houden ze visueel contact met elkaar en zijn ook beter zichtbaar voor vaartuigen. Kort na elkaar stappen ze het water in. Even de overbekende geluidjes om aan te geven dat het water koud is. Maar ze moedigen elkaar aan en binnen enkele seconden zijn ze verenigd midden in de vaart.

Mist

Het is erg mistig deze ochtend. Dat maakt het nog feeërieker. Hun stemmen zijn duidelijk hoorbaar. Ze genieten. Van de kick van dat moment en van de wetenschap straks op het land de tinteling te voelen. Na ongeveer vijf minuten druppelen ze (letterlijk en figuurlijk) weer binnen. Omkleden en op de fiets naar huis. Voor een weldadige douche of heerlijke kop warme drank.

Ik kijk met bewondering naar deze druppelende dappere dames. Negen graden! En dan moet de winter nog beginnen. Geweldig. Maar ik laat deze doop aan me voorbij gaan.

Foto: Geert Heikens