De invloedrijke Purmerendse familie Brantjes: "Ze wilden excelleren"

Wie vandaag de dag door Purmerend fietst ziet nog verschillende straatnamen en gebouwen die terug doen denken aan de tijd van de familie Brantjes. En dat is niet voor niks, benadrukt Piet Jonker van nieuwsplatform De Weidevenner. De Purmerender schreef een boek over de invloedrijke familie. Hij is te gast in de podcast van Wesley Dekker.

De schepen van hun houthandel voeren over alle zeeën. Familieleden zaten in diverse besturen of maakten furore in een andere branche. "Ze zijn echt een begrip in de omgeving geweest", vertelt Jonker. "Wat ze ook deden, ze wilden excelleren." Jonker deed meer dan tien jaar onderzoek naar de familie en bezocht verschillende instanties. Hij reisde naar het buitenland, hield contact met verre verwanten uit Afrikaanse landen, maar was ook urenlang in het Waterlands Archief te vinden. "Ik ben ook in Schotland geweest. Dat is voor mij echt het hoogtepunt van de speurtocht geweest."

Want in Paisey werd in 1885 het ijzeren zeilschip de Willem Eggerts gebouwd. "Ik heb daar in een archief kaarten gevonden. Het schip komt vanwege de afmetingen nooit in Purmerend, maar zette onze stad echt op de kaart."

Brantjesoever

Vanwege het jarenlange onderzoek van Jonker heeft hij zich 'ook bemoeid' met nieuwbouwwijk Brantjesoever. Tegenover het gemeentehuis verrees de afgelopen jaren een woonwijk met allerlei verwijzingen naar de Purmerendse familie. "De buurt herinnert aan de rederij die de familie daar had. Zo verwijzen Stavanger en Frederikshaven naar de havens waar het hout vandaan kwam. De Argonaut was een schip van Brantjes."

Nieuw project

Dat het boek inmiddels is uitgekomen betekent niet dat het Waterlands Archief van hem af is, stelt Jonker. "Ik ben bezig met een nieuw project, maar daar kan ik nog niks over zeggen." Hij lacht: "Ik wil mensen natuurlijk niet afschrikken."

Beluister deze aflevering van Wesley's Podcast via je favoriete podcastapp of hieronder.

Foto van zeilschip Argonaut: aangeleverd