De Koemarkt; decor van verleiding

Fietsers op de Koemarkt worden met ludieke 3D schilderingen verleid om daar van hun fiets af te stappen. De schilderingen later zien dat er slipgevaar is, een lekke band dreigt en dat fietsen aan het ‘wegdek blijven kleven’. Door te verleiden in plaats van te verbieden, moet de Koemarkt weer een voetgangersgebied worden. 

Wethouder Hegger van Stadspartij-BPP laat in een persbericht weten dat deze aanpak zijn voorkeur heeft in plaats van gelijk te verbieden en boetes uit te delen. Hegger: ‘ De eerste tijd gaat handhaving vooral waarschuwen. Pas na verloop van tijd worden er boetes uitgedeeld’. 

Fietsers op de Koemarkt zijn al langer een doorn in het oog van de horecaondernemers. Bob Jansen, voorzitter van de Koemarkt Bedrijvenzone (BIZ) ziet dat fietsers gevaarlijke situaties veroorzaken. Jansen: ‘Bezoekers worden bijna aangereden zo ook het personeel dat soms met volle dienbladen ineens moet uitwijken’. 

De 3D schilderingen worden gefaseerd aangebracht op de vier toegangswegen van de Koemarkt. Inmiddels is met de eerste gestart, ondertekend niet met de namen van de kunstenaars Jan Stel en Arjan Jansen, maar met de #ikfietsnietopdeKoemarkt. Purmerenders die zich daartoe uitgedaagd voelen, kunnen een foto maken. Onder de inzenders die de gemeente hebben ingetagd, worden een aantal cadeaubonnen verloot, te besteden op de Koemarkt.