De Looiers; onderhevig aan constructiefout

Appartementencomplex De Looiers is net opgeleverd, maar de eerste fout komt al aan het licht. De trap van het complex is door een aanpassing in het ontwerp te ver uitgestoken. Gemeente Purmerend accepteert het niet en is in gesprek met aannemer en ontwikkelaar.

Twee gebouwen van 24 en 36 meter aan de rand van de Purmerendse binnenstad. Na jaren bouwen en een juridische strijd met omwonenden, worden De Looiers sinds kort bewoond. De complexen zijn verrezen op de plek waar tot een aantal jaar geleden garage Zijp gevestigd was. Wethouder Eveline Tijmstra was verheugd met de bouw en sprak over een project dat bijdraagt aan ‘doorstroming op de lokale woningmarkt’. Toch trekt er nu een schaduw over het nieuwbouwproject.

Constructiefout

De grote trap van het gebouw steekt te veel uit, wat gevaarlijke situaties oplevert. Zo stelt de gemeente Purmerend. Het probleem zou ontstaan zijn doordat het rechter gebouw een fractie gedraaid is. Een woordvoerder geeft tekst en uitleg: ‘‘In overleg is het gebouw een beetje gedraaid, omdat daarmee de positie ten opzichte van de buren beter werd. Het is een minimale aanpassing, die vaker voorkomt.’’

Met de aanpassing is een trap ontstaan waarbij de eerste trede 60 centimeter hoog is, te hoog om de trap gemakkelijk te betreden. Als oplossing zijn losse traptreden op het trottoir gelegd. Daarnaast is een houten hekje geplaatst, zodat het trottoir enigszins gescheiden is van de rijbaan. Toch is de situatie nog niet veilig, concludeert de gemeente. ‘‘Het trottoir is nu veel moeilijker begaanbaar voor bijvoorbeeld rolstoelen. Dat mag niet kunnen in de buurt van een drukke weg.’’

Oplossing

Voor de gemeente Purmerend staat vast dat er gezocht moet worden naar een passende en vooral veilige oplossing. Op dit moment is de gemeente in gesprek met aannemer en ontwikkelaar. Tot die tijd staat er een houten hekje voor het complex met peperdure appartementen.

Foto appartementencomplex: Evert Ruis

Fotoreportage trottoir: Han Cozijn


Meer nieuws