Dijklander gaat voor gezonde voeding

Negen ziekenhuizen, waaronder het Dijklander Ziekenhuis, hebben een intentieverklaring ondertekend om in 2022 alleen nog maar gezond eten aan te bieden. ‘Ziekenhuizen hebben een voorbeeldrol in de maatschappij bij het aanbieden van gezonde voeding. Dat draagt bij aan herstel van patiënten, een gezondere werkomgeving voor de medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers’, aldus Ymke Fokma, bestuurder van het Dijklander ziekenhuis.

In het Dijklander Ziekenhuis lopen al diverse initiatieven om gezonde voeding aan te bieden. Door deze intentieverklaring komt er nog meer vaart achter. Projectleider Horeca & Services Christel Kerssens: “Minimaal 80% van het aanbod, zowel in het personeelsrestaurant als het eten voor patiënten, moet gezond zijn. Dat betekent concreet dat je best een keer een kroket kunt aanbieden, maar niet meer standaard elke dag. De patiëntenmaaltijden zijn drie van de zeven dagen vegetarisch. Ook het terugdringen van suikerhoudende producten hoort erbij. En het plaatsen van waterpunten. Het gaat erom dat je binnen ons ziekenhuis gezonde keuzes kunt maken.”

Gezond eten is niet alleen preventief, het kan ook bijdragen aan het herstel van de patiënt, bijvoorbeeld na een operatie. Vroeger bestond medische zorg uit opereren, medicatie en goede verzorging aan het bed. Gezonde voeding en beweging zijn daar bij gekomen. Azem Karimbeg is specialist Maag-, Darm- en Leverziekte. Ook hij ziet dat voeding een grote impact heeft: “Ik behandel regelmatig patiënten met de Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of het Prikkelbare Darmsyndroom die dankzij een gezonder voedingspatroon en een actievere leefstijl minder medicijnen nodig hebben.”