RTV Purmerend.nl

Dirk uit Middenbeemster slachtoffer Whatsapp-fraude

Dirk van der Ploeg (73) uit Middenbeemster was zes jaar lang verantwoordelijk voor securitymanagement bij verzekeraar Achmea. Je zou dus denken dat hij van wanten weet als het gaat om cybercrime. Toch vertelt hij met schaamte dat ook hij de dupe is van WhatsApp-fraude. “Ik vertel dit met schaamrood op de kaken, maar hopelijk wel ter lering. Het kan iedereen in een onbewaakt moment overkomen.”

Hij spotte elke fraudeur via WhatsApp, maar deze keer waren ze hem toch te slim af. Deze blunder heeft Dirk bijna 1200 euro gekost en hij wil nu anderen waarschuwen. Het begon allemaal met een berichtje van zijn dochter, die net begonnen was met een verbouwing aan haar huis. Ze vroeg hem om financiële hulp, omdat ze een aantal zaken niet op tijd kon regelen.  

Na een poging haar te bereiken, besloot hij haar te mailen dat de betaling was gelukt. Al snel kreeg hij een belletje van zijn dochter en viel het kwartje. “Via WhatsApp kreeg ik de vraag of de betaling gelukt was. Ik heb toen via de ING Fraudedesk gebeld. De rekening van de begunstigde was ook een ING-rekening en we hebben het bedrag veilig kunnen stellen.”

De tegenrekening behoort toe aan een 13-jarige jongen die door de fraudeurs werd benaderd zijn rekeningnummer af te staan. “Uiteindelijk heb ik weten te achterhalen dat de Whatsappjes uit Noord-Afrika zijn verzonden. Door vooral open vragen te stellen tijdens WhatsApp heb ik de daders makkelijk in de kaart gespeeld.”

Volgens politiewoordvoerder Willem Gijtenbeek zijn er geen verdachten aangehouden voor de zaak. “Over het algemeen zijn dit soort zaken ingewikkeld, omdat de aanknopingspunten vaak moeilijk direct te herleiden zijn naar de dader. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een tussenpersoon, waarmee de criminelen proberen anoniem te blijven.“