Dodenherdenking in Purmerend begon halve minuut te laat

Als er iets tot in de puntjes is geregeld, dan is het wel dodenherdenking. Toch ging het afgelopen woensdag mis in Purmerend. De twee minuten stilte op de Kaasmarkt begon een halve minuut te laat.

"Ik wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren", vertelt Dick Blokker in een reactie aan RTV Purmerend. Traditiegetrouw wordt op de vierde mei om 20:00 uur stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies na die tijd. De voorzitter van het 4 en 5 mei comité heeft zelf de late inzet van de taptoe niet gemerkt, maar 'neemt de melding mee in de evaluatie'. 

Twintig minuten te vroeg

Niet alleen in Purmerend ging het mis bij de twee minuten stilte. Sterker nog; in Groningen waren de twee minuten stilte drie minuten te laat en in Hoogeveen twintig minuten te vroeg. Vanwege de vroege stilte werd in Hoogeveen besloten dat om 20:00 uur nog een keer twee minuten stilte gehouden zou worden. Zodoende heeft de Drentse stad dubbel herdacht. "Dit was niet helemaal de bedoeling", benadrukt de organisator van de Hoogeveense dodenherdenking aan RTV Drenthe. "Volgend jaar gaat het weer zoals het hoort, we leren altijd weer wat bij."