Drie inwoners in Zaanstreek-Waterland overleden door coronavirus

Afgelopen week zijn drie inwoners van Zaanstreek-Waterland overleden aan het coronavirus. Daarentegen is er wel een dalende lijn te zien in het aantal ziekenhuisopnames. Volgens GGD Zaanstreek-Waterland geldt dit ook voor de trend in het aantal besmettingen. 

Op 3 mei is een sterfgeval gemeld als gevolg van corona in Edam-Volendam. In Purmerend stierf op 6 mei een inwoner door het coronavirus. Dit gebeurde ook op dezelfde dag bij een inwoner van de gemeente Zaanstad. Het aantal overleden personen in Zaanstreek-Waterland komt sinds het uitbreken van de pandemie op 342 personen.

Ziekenhuisopnames

In de week van 6 mei waren het aantal ziekenhuisopnames in de regio minder dan de week ervoor. Afgelopen donderdag waren 37 coronapatiënten in de ziekenhuizen Purmerend, Hoorn en Zaandam. Het Zaans Medisch Centrum meldde 10 opgenomen patiënten, van wie twee op de intensive care. In het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend en Hoorn ging het om 27 patiënten: 18 op de reguliere afdelingen en 9 op de ic.

De patiënten die zijn opgenomen zijn komen niet allemaal uit Zaanstreek-Waterland, maar omgekeerd kunnen inwoners van de regio ook in ziekenhuizen verder weg liggen.

Daling aantal besmettingen

In de gemeenten Edam-Volendam en Purmerend is een duidelijke daling. Er is een stijging in Waterland en een stabilisatie in de andere gemeenten. De Beemster is in de regio de gemeente met de minste besmettingen per 100.000 inwoners: 8369. Dat is onder het landelijke gemiddelde van 9713 per 100.000.

Over het algemeen was er afgelopen week sprake van een daling in de regionale hoeveelheid coronabesmettingen.