RTV Purmerend.nl

Drie projecten krijgen geld van Groenfonds provincie

Mensen betrekken bij de natuur is het belangrijkste doel van het Betrekken bij Groen Fonds, dat door de Provincie Noord-Holland is opgezet. Dit jaar kent de provincie ruim een ton toe aan groene projecten, waaronder projecten in Purmerend in Beemster. Er was veel belangstelling, want bijna negentig vrijwilligersorganisaties klopten aan bij het fonds met een projectidee.

De jury honoreerde in totaal éénenveertig projecten; twintig volledig en éénentwintig aanvragen kregen een deel van het aangevraagde bedrag toegekend. De Werkgroep Vergroening Purmerend en Stichting De Wereldtuin in Westbeemster hoorden bij de twintig gelukkigen die het hele gevraagde bedrag toegezegd kregen.

De Werkgroep Vergroening Purmerend bestaat uit een tiental vrijwilligers van Milieudefensie, die zich inzetten om, zoals men zelf omschrijft, ‘de kale, saaie stukken grond in de wijken te vergroenen door het inzaaien van bloemenmengsels.’ De Wereldtuin in de Johanneshof in Westbeemster is een ontmoetingsplek voor vrouwen uit verschillende landen en culturen. Gezamenlijk werken zij in de tuin en koken gerechten met wat de tuin oplevert.

De Protestantse Kerk Beemster krijgt een deel van het gevraagde bedrag. De kerk is in de zijtuin van de kapel in Zuidoostbeemster het project Z-innig gestart; samen groen bezig zijn met onder andere natuureducatie.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): ‘Geweldig om te zien hoe groot de animo is van onze inwoners om samen voor meer groen te zorgen in de buurt. Hun werk draagt bij aan een betere biodiversiteit in Noord-Holland.’