RTV Purmerend.nl

Drie recreatiewoningen of een oude kas

De bouw van drie recreatiewoningen op de plek van de oude kas aan de Vredenburchlaan in Zuidoostbeemster houdt de Purmerendse politiek sinds april dit jaar behoorlijk bezig. Politieke partijen stopten toen in de commissie Ruimte de besluitvorming om eerst duidelijke spelregels vast te stellen om het plan op te beoordelen. Acht maanden later komt de politiek in de commissie Ruimte van donderdag 8 december weer niet tot een duidelijk oordeel. Voor de initiatiefnemers van het plan betekent dat nog meer onzekerheid. “Wij zijn het afgelopen jaar in een horrorfilm terecht gekomen”. 

Tekst gaat verder onder de video

Voor- en tegenstanders

Steun voor het plan kwam van Gemeentebelangen Purmerend, Lijst Schaaij en Leefbaar Purmerend en twee van de vier coalitiepartijen: Ouderenpartij Purmerend en het CDA. Oppositiepartijen GroenLinks, Forum voor democratie en de VVD zijn tegen. De rest van de politieke partijen, waaronder de overige twee coalitiepartijen PvdA en de Stadspartij/BPP, neemt het voorstel mee terug voor hernieuwde beraadslaging in hun fractie. Zij geven in de raadsvergadering van 22 december uitsluitsel. Dan pas wordt definitief duidelijk of de drie recreatiewoningen gebouwd zullen worden. 

VVD woordvoerder Rianne de Wit is van mening dat het plan Vredenburgh niet past bij het huidige bestemmingsplan ’Buitengebied’. De Wit: “Daarin is slechts één recreatiewoning toegestaan. De initiatiefnemers willen er drie neerzetten. Afwijken van het bestemmingsplan “Buitengebied’ kan wel, maar dan moet er een duidelijke onderbouwing zijn. Die ontbreekt nu bij de stukken. Ik wil daar inzicht in”.

Tekst gaat verder onder de video

Spelregels voor het gehele gebied Nekkerzoom

De VVD behoorde tot één van de partijen die in april dit jaar duidelijke regels wilden voor het gehele gebied Nekkerzoom alvorens een oordeel te geven over het plan Vredenburgh. Bedoeld om ad hoc beslissingen te voorkomen. Ook woordvoerder Paarlberg van D66 wees in zijn betoog op die afspraak. Paarlberg: “De bedoeling was om de tijd tussen april en nu te benutten voor het vaststellen van eenduidige spelregels. Maar die worden nu pas uitgewerkt. Dan kunnen we het plan vandaag toch niet beoordelen?”.

Het antwoord op de vraag van D66 kwam van Arie Commandeur van het CDA. Commandeur: “Wij zijn voor het voorstel. Dit is al een heel lang lopend proces (zes jaar). Wij kunnen gedurende dat proces de spelregels niet veranderen. Het plan is immers getoetst aan de bestaande kaders door de provincie en positief getoetst op het rijksbeleid. Om nu aan de rem te trekken, is niet netjes”. 

Het definitieve besluit valt in de raadsvergadering van donderdag 22 december.