Dronken bestuurder krijgt lagere straf dan eis voor doodrijden Purmerendse

De Haarlemse rechtbank heeft een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd aan de 21-jarige Mick F. De Purmerender heeft in de zomer van 2021 een dodelijk ongeluk veroorzaakt op de Burgemeester Kooimanweg. De twintiger was toen onder invloed van alcohol en reed ongeveer 70 kilometer te hard op de 50-kilometerweg.

Naast de gevangenisstraf, mag de Purmerender ook vier jaar niet rijden en moet hij de nabestaanden van de 28-jarige Roshita Borgsteede 20.000 euro betalen. 

23 juli 2021

Het is 23 juli vorig jaar rond kwart over twaalf als Roshita met de fiets wordt aangereden op de Burgemeester D. Kooimanweg. Ter hoogte van de Flevostraat wordt ze geschept. De fiets ligt in twee delen op de weg en de 28-jarige Purmerendse overlijdt ter plaatse aan haar verwondingen.

Een auto staat op het plaats delict, maar waar de bestuurder is? Het is dan nog een raadsel voor de politie en er wordt een onderzoek gestart. Even later wordt de destijds 20-jarige Mick F. aangehouden en ook de twee inzittenden van de auto meldden zich.

Inzamelactie

Een dag later, het is dan 24 juli, praat uitvaartbegeleider Jacco Bosman met RTV Purmerend. Het 28-jarige slachtoffer van het ongeluk had geen uitvaartverzekering en haarfamilie start een inzamelactie. "Het is voor hun ├ęcht een nachtmerrie", benadrukt Bosman. Al snel was het benodigde bedrag van vijfduizend euro binnen.

Niet de waarheid

Dat F. in de zomer van 2021 een grote fout heeft gemaakt, ziet hij in. Tijdens de zitting op 10 november vertelt hij over een feestje waar hij was geweest. "Ik had gedronken en iemand zei dat het wellicht niet verstandig was om in de auto te stappen." Volgens F. wilde hij aan zijn vrienden bewijzen dat hij dit wel kon en stapte in de auto. "Het is mijn eigen fout geweest", zegt de verdachte huilend in de zittingszaal. De beginnend bestuurder reed  zo'n 120 kilometer per uur, terwijl de maximumsnelheid op de Kooimanweg 50 kilometer per uur is. 

F. meldde zich uren na het ongeluk bij het politiebureau aan de Waterlandlaan. Uit het verhaal van de aanklager blijkt dat hij niet de waarheid heeft vertelt. "U zei dat het slachtoffer zonder verlichting uit de bosjes kwam en over het zebrapad fietste. Onderzoek wees echter uit dat dat niet klopt. Ze reed over het kruispunt en had wel degelijk lampjes aan."