RTV Purmerend.nl

Een veilig onderkomen voor 75 Oekraïners in het voormalige gemeentehuis van Middenbeemster

Donderdag 28 april is het voormalige gemeentehuis van Middenbeemster opengesteld voor Oekraïense vluchtelingen. In een persbericht laat de gemeente Purmerend weten dat met het Burggolf hotel er nu twee opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen zijn binnen de grenzen van Purmerend. In Middenbeemster betreft het een aantal van 75, voornamelijk moeders met kinderen. 

De herkomst van de vluchtelingen is zeer divers. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat een groot deel van de gezinnen vrij recent Oekraine is ontvlucht. Zij hebben korte tijd verbleven in één van de tijdelijke opvanglocaties, zoals die van Wormer. Anderen zijn aangemeld vanuit het landelijk coördinatiepunt’. 

‘Ze zijn meer getraumatiseerd dan de mensen van de eerdere groep’. Reden voor de gemeente om inwoners op te roepen niet spontaan naar de locatie te komen. ‘Ze hebben nu rust en ruimte nodig, maar mensen kunnen zich altijd aanmelden via www.purmerend.nl/oekraine In de locatie is professionele- maar ook vrijwillige ondersteuning aanwezig. 

Bij de verbouwing zijn per gang 3 a 4 kamers gemaakt met op de gang gemeenschappelijke toiletten. De douches zijn op de beneden verdieping ondergebracht in een aparte afgesloten ruimte. De voormalige raadszaal is verbouwd tot gemeenschappelijke huiskamer. Tot slot is de oude bedrijfskantine verbouwd tot gemeenschappelijk keuken waar keukengerei uit het voormalige politiebureau een plekje heeft gekregen. 

Dankzij het harde werk van aannemer Braak Bouw, verschillende teams van de gemeente en de inzet van de Beemster samenleving is de enorme klus geklaard. De Beemster gemeenschap heeft zich met hart en ziel ingezet. Inwoners konden dinsdagmiddag 26 april al een kijkje nemen. Veel gehoord: ‘Blij dat we iets voor deze mensen konden doen’.