Eerste paal koetshuis museum Betje Wolff

Met het slaan van de eerste paal voor het koetshuis is de eerste stap gezet tot de realisatie van een nieuwe ingang en uitbreiding van museum Betje Wolff in Middenbeemster.

“Al sedert de opening van het museum in de voormalige pastorie in 1969 is met enige regelmaat gesproken over de noodzaak tot verbouwen omdat de huidige ingang niet voldoet. Deze is krap en er is geen ruimte voor een volwaardige museumwinkel en de ontvangst van grote groepen bezoekers. Verbouwing van een Rijksmonument, want die status heeft het pand sedert 1967, maakte ingrijpen ook niet eenvoudiger”. Aldus de voorzitter Bert Jaarsma van de Stichting Beheer Gebouwen. Onderdeel van het Historisch Genootschap Beemster.

“Nu is de eerste stap gezet tot de noodzakelijke uitbreiding. Het ligt in de bedoeling om het huidige koetshuis te verbouwen en naar achteren uit te breiden tot entree, museumwinkel, garderobe en ontvangstruimte voor groepen. Om die stap te kunnen zetten, moest de koets en ander (tuin)materieel een andere plek krijgen”.

Het bestuur heeft toestemming en financiële dekking gerealiseerd voor de bouw van een nieuw koetshuis achter in de pastorietuin. 

Aardwarmte

Zeven holle metalen buizen die elk zo’n 17 meter diep de grond in gaan. Daarbij wordt een bijzondere techniek toegepast om in de toekomst gebruik te kunnen maken van aardwarmte. In de buizen komen slangen voor de transport van de aardwarmte en daarna worden de buizen opgevuld. Deze warmte zal ook ingezet kunnen worden voor het museum zelf. Dat betekent op termijn een aanzienlijke besparing want het oude pand kent forse energiekosten.

Nu gewerkt wordt aan het Koetshuis, kan het bestuur van de Stichting Beheer Gebouwen zich gaan richten op de (financiële) realisatie van de uitbreiding van het museum zelf. De tekeningen liggen klaar. Er wordt nog hard gewerkt om de dekking hiervan rond te krijgen.

Voorzitter Aafje de Jong van het museumbestuur had de eer de eerste paal te mogen ‘slaan’: “Voor u staat een zeer tevreden mens”.

Foto: Geert Heikens