Eind 2023 geruisloos rijden in Zaanstreek/Waterland

Eind dit jaar rijden er 193 elektrische bussen in Zaanstreek/Waterland, waarvan 60 met een lengte van 12 meter en 133 dubbele bussen met de karakteristieke harmonica. Ze worden gebouwd in opdracht van vervoerbedrijf EBS door het Nederlandse bedrijf VDL. In de vakbladen OV Magazine en LINK van januari is veel aandacht voor deze grote order. 

Wat verandert er?

De nieuwe bussen worden getypeerd als de nieuwste generatie. Dat wil zeggen volledig elektrisch en emissievrij met batterijen die in de vloer zijn verwerkt en ergonomische voorzieningen voor de chauffeurs. Tegelijkertijd introduceert EBS op hun site het plannen van deur tot deur, meer betaalmiddelen dan alleen de chipkaart en aandacht voor gebruik door reizigers uit verschillende doelgroepen. Aan het rode uiterlijk van de huidige buslijnen zal weinig veranderen. Woordvoerder Vermeer van EBS: “De meeste frequente en snelle verbindingen houden, zoals nu, het rode R-net uiterlijk. De gele EBS bussen worden straks blauw”. 

Afgestemd op de reizigers

Woordvoerder Vermeer van EBS vertelt nog een nieuwtje. De bussen krijgen een slim klimaat systeem. Vermeer: “Prettig voor de reizigers. Zij kunnen straks kiezen waar ze gaan zitten. In een kouder of een warmer gedeelte. De komst van de elektrische bussen betekent ook een einde aan het lawaai van de draaiende airco’s in de zomermaanden”. 

Training van chauffeurs

Chauffeurs worden vooraf getraind. Vermeer: “Daarbij gaat het niet om het bevorderen van hun rijkwaliteiten. Dat zit wel snor. Het gaat om de kennis van nieuwe installaties waarmee ze moeten leren omgaan. Neem als voorbeeld de batterijen. De chauffeurs moeten de signalen leren kennen om niet zomaar ergens halverwege de rit te stranden”. 

Op tijd geleverd?

Volgens afspraak worden de nieuwe bussen geleverd in december 2023, gelijktijdig met de start van het nieuwe convenant. Vermeer: “Ik maak me geen zorgen over eventuele vertraging. EBS heeft goede afspraken gemaakt met de nodige garanties. In het proces is bovendien een groot aantal momenten ingebouwd waaronder de proefversie van de eerste bus. Dan controleren wij of alles volgens het contract verloopt”.
EBS foto bewerkt door Evert Ruis