Elektrische bussen EBS vertraagd: boete van 2 miljoen

Op 10 december, bij de start van de nieuwe dienstregeling, zou EBS rijden met 205 nieuwe elektrische bussen in de regio Zaanstreek/Waterland. Dat doel wordt helaas niet gehaald, vertelt Jasper Vermeer van EBS.

Vermeer: “ De grootste bottleneck is de levering van de bussen door fabrikant VDL. In december is wel een aantal bussen klaar maar de grootste bulk komt daarna in fases, waarvan de laatste in het voorjaar.” Opdrachtgever, de Vervoerregio Amsterdam (VRA), heeft EBS laten weten na 10 december een boete van 2 miljoen op te leggen.“ Onder de knop de brief.

Meerdere tekortkomingen

De boete is ook voor de vertraagde bouw van de website, de reisinformatie en het noodgedwongen langer doorrijden met diesel brandstof. Vermeer: “Om in de tussenliggende periode zoveel mogelijk milieuschade te voorkomen, kiest EBS voor biodiesel (HVO).“ 

Oplaadstation in de Baanstee

Vermeer: Het oplaadstation in de Baanstee in Purmerend is vrijwel klaar. De elektrische kabels en de aansluiting zijn geregeld. Wanneer de stekker erin gaat is nog niet bekend. Het zal logistiek nog een hele puzzel worden om bij de oplevering van de bussen aan te sluiten. Het is de bedoeling dat de bussen ’s nachts worden opgeladen. Gunstig want voor de overige bedrijven ligt de piek overdag.” 

Aanpak van EBS

Vermeer licht de aanpak van EBS toe: “Wij zijn als EBS zeer gemotiveerd om de tekortkomingen zoveel mogelijk te compenseren. Dat betekent voor de busreizigers in Purmerend de nieuwe ringlijn en onze voordeel abonnementen op bankpassen.
Foto’s E.Ruis