Ellen van Selm; van Opsterland naar de Purmerendse ambtsketen

Ze werd donderdagavond door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van Purmerend; Ellen van Selm. De 58-jarige burgemeester van Opsterland stond binnen no-time op diverse nieuwssites en ook haar Wikipedia-pagina werd aangepast. Een dag later is Van Selm er zelf nog een beetje van onder de indruk.

Ze zit thuis in Ureterp. Het lintdorp vlakbij de grens van Friesland en Groningen is al een aantal jaar haar woonplaats. "Ik heb het hier enorm naar mijn zin, maar ik denk dat ik me ook erg thuis ga voelen in jullie gemeente", vertelt Ellen van Selm aan RTV Purmerend. Ze is vanochtend naar het gemeentehuis van Opsterland geweest en komt net terug van de sportschool. "Ik vind het heerlijk om te sporten. Even ontspannen en niets aan mijn hoofd."

Het is inmiddels ruim achttien uur geleden dat Van Selm officieel werd voorgedragen als nieuwe burgemeester van Purmerend. "Dit is echt enorm leuk om mee te maken. Ik ben overladen met lieve berichten en toen ik vanochtend in het gemeentehuis in Beetsterzwaag kwam stonden er ook een aantal boeketten op me te wachten. Ik krijg hier in Opsterland hartverwarmende reacties, al vinden ze het ook jammer dat ik wegga."

Ik krijg hier in Opsterland hartverwarmende reacties, al vinden ze het ook jammer dat ik wegga.

• Ellen van Selm

Burgemeester

Op dit moment is Van Selm burgemeester van Opsterland en ondanks dat het goed bevalt, heeft ze gesolliciteerd naar de functie in Purmerend. "Het lijkt me erg leuk om de burgemeester van Purmerend én de Beemster te zijn. Die combinatie spreekt me heel erg aan." In gesprek met de vertrouwenscommissie had ze gelijk een goed gevoel. "Er was een klik."

Pioniersfamilie

De 58-jarige Ureterpse is dan wel geboren in Hengelo, maar ze groeide op in Lelystad. "Mijn ouders kwamen begin jaren zeventig naar Lelystad. Ze vonden het fantastisch dat alles daar vrijwel leeg was. Veel moest nog worden opgezet en alles kon in de polder. Dat heeft me gevormd."

Wie naar het cv van Van Selm kijkt, ziet geen traditionele aanloop naar het Purmerendse burgemeesterschap. Ze studeerde rurale sociologie (domein binnen de sociologie die het sociale leven op het platteland onderzoekt, red.) en werkte onder meer in Pakistan voor het ministerie van Bosbouw. Later startte ze een eigen consultancybedrijf. Een jaar of tien geleden werd ze door het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd of ze burgemeester wilde worden. "Blijkbaar zagen ze wat in me en toen heb ik de burgemeestersopleiding gevolgd."

Nieuwe uitdaging

Na bijna zeven jaar als burgemeester in Opsterland kiest de vijftiger voor de ambtsketen in Purmerend. Als de Kroon en de ministerraad akkoord zijn, meestal een formaliteit, wordt Ellen van Selm op 22 september beëdigd door Arthur van Dijk, commissaris van Koning in Noord-Holland. Tot die tijd blijft Don Bijl burgemeester. "Ik heb er ontzettend veel zin in en ga nu mijn agenda zoveel mogelijk leegmaken. Het is een grote uitdaging die me te wachten staat, maar ik neem die met beide handen aan."