RTV Purmerend.nl

Evenwichtige VVD lijst voor gemeenteraadsverkiezingen

Het was al bekend dat Manja van der Weit de VVD kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen gaat aanvoeren. Nu is de hele lijst er; evenwichtig qua verdeling man/vrouw en Beemster/Purmerend.  Van der Weit streeft allang naar meer vrouwen in de politiek. Op de VVD lijst is dat gelukt. Van de eerste tien plaatsen worden er vijf ingenomen door vrouwen. Van der Weit is daar trots op. Ze zegt:‘ In vergelijking met de Stadspartij heeft de VVD het goed gedaan. Bij hen staat op de eerste tien plaatsen slechts één vrouw. Dat is heel teleurstellend’. 

Trots op vijf vrouwen bij de eerste tien

• Manja van der Weit (VVD)

Er staan jeugdige en talentvolle nieuwkomers op de lijst maar oude bekenden ontbreken ook. Nicole Ploeger, veelbelovend commissielid in Purmerend, komt niet terug. Zij maakte de keuze om haar maatschappelijke carrière verder uit te bouwen. De huidige fractievoorzitters van Purmerend en Beemster; Jan Peter Dompeling en Monique van Boven-Zandbergen hebben bewust afgezien van een verkiesbare plek om nieuw talent ruimte te geven. Zo zijn nieuwkomers als Nourendinne Schoemaker, Bobbi Bosman en Stefan Bergman op de plaatsen zeven, acht en negen terecht gekomen. Pieter Wickel is de hoogst binnenkomende op plaats vijf. Op de plekken twee, drie en vier staan achtereenvolgens Rianne de Wit-Hoogervorst uit Beemster, Bart van Elden en Timo Roeleveld beiden uit Purmerend.

Over hoe de VVD er in is geslaagd om jong talent aan te trekken, is van der Weit heel open. ‘Wij hebben in onze eigen persoonlijke netwerken jongeren opgespoord en benaderd om mee te doen’. Om ze gemotiveerd te houden, kregen ze een mentor die ze in de lokale politiek wegwijs heeft gemaakt. Van der Weit: ‘Die aanpak heeft gewerkt. Zo is bijvoorbeeld Bobbi Bosman uit de Beemster al actief als commissielid’.

Met GroenLinks in de landelijke coalitie zou de VVD wel eens minder kunnen scoren

• Manja van der Weit (VVD)

Manja van der Weit hoopt op zes à zeven zetels. Maar plaatst direct de kanttekening dat veel zal afhangen van hoe de nieuwe landelijke coalitie eruit zal komen te zien. ‘Als GroenLinks, een partij minder gewaardeerd door onze achterban, gaat deelnemen, wreekt zich dat gelijk in de lokale cijfers.