RTV Purmerend.nl

Explosief gevonden in Leeghwaterpark, maar festival gaat gewoon door

Het was zaterdagavond een komen en gaan van hulpdiensten in het Purmerendse Leeghwaterpark. Rond 19:45 uur werd daar een explosief gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse om het voorwerp te onderzoeken en mee te nemen.

Het is een vreemd gezicht. Terwijl feestvierders uit hun dak gaan bij festival Electronic Picnic, is achter het terrein een noodsituatie. Brandweer, ambulance en politie. Ze zijn in grote getalen richting het park gekomen. Achter het bekende rood-witte politielint staan een aantal 112-fotografen en journalisten. "Ik had mijn avond toch echt even wat anders voorgesteld", zegt een van hen. "Is er wat aan de hand bij de Boeddhistische tempel?", vraagt een ander zich af.

Tekst gaat verder onder de foto.

Die avond komt rond 19:45 uur de melding binnen van een melding in het Leeghwaterpark. "Er is een verdacht voorwerp gevonden. We zijn nu aan het onderzoeken wat het precies is", vertelt politiewoordvoerder Roderick de Veen kort na de vondst aan RTV Purmerend. Hij benadrukt dat het festival gewoon door kan gaan. Even later blijkt dat het om een echt explosief gaat. De EOD komt ter plaatse. Ondertussen lopen medewerkers van de dienst naar de vindplaats. Een half uur later: "De situatie is inmiddels veilig", vertelt woordvoerder De Veen. "Het voorwerp wordt meegenomen en het onderzoek gaat verder. We nemen dit heel hoog op."

Festival

Wat de aanleiding van de actie is? Dat blijft nog wel even onduidelijk, voorspelt de politiewoordvoerder. Het explosief is vlak naast het festivalterrein door een beveiliger gevonden. De zegsman sluit niet uit dat het om een gerichte actie gaat.