Fabian Nagtzaam ziet Supportersvereniging Ajax als ‘aaibare waakhond’ van de club

Fabian Nagtzaam is sinds 2017 directeur-bestuurder bij Supportersvereniging Ajax. Een dramatische seizoenstart voor Ajax, een straf voor de F-side tijdens de wedstrijd tegen Vitesse en het overlijden van Ruud Geels. Redenen genoeg om hem te spreken in Purmerend Sport.

“We houden ons dagelijks bezig om de supporters dichter bij onze club te brengen”, omschrijft de Purmerender de belangrijkste functie van de supportersvereniging. “Het is belangrijk dat we het ‘Ajacied zijn’ in iedereen warm houden. Dat doe ik samen met 12 collega’s. Je zou mij een beetje als de aanvoerder kunnen zien. We doen de financiën, organiseren evenementen en maken gedurende het seizoen magazines. We zijn een vereniging, maar ik leid het als een bedrijf.”

Gedwongen huwelijk

De supportersvereniging wordt niet vanuit de club Ajax betaald, maar heeft een samenwerkingsverband met de club. “We zijn daardoor wel een onafhankelijke organisatie. Voor de samenwerking met Ajax betalen we netjes. Het is wel zo dat we elkaar natuurlijk nodig hebben. Je zou het dus kunnen vergelijken met een gedwongen huwelijk. Ik zie onszelf als een aaibare waakhond. Kritisch als het nodig is, maar wel aaibaar.”

Rare tijden

Voor Nagtzaam zijn het ook rare tijden, naast zijn werk als directeur is hij bovenal ook supporter van Ajax. “Ik volg de club al 35 jaar naar vrijwel alle wedstrijden (thuis en uit red.). Dit seizoen is echt abominabel. Als supporter kijk ik dan ook zeer kritisch naar dit seizoen.”

Tegen collectief straffen

De F-side (fanatieke aanhang achter het doel) bleef zaterdag tegen Vitesse leeg. De KNVB had Ajax die straf opgelegd naar aanleiding van de ongeregeldheden rondom Ajax – Feyenoord. “We zijn tegen collectieve straffen. Je dupeert met deze maatregel 5.000 mensen, maar die hebben zich niet allemaal misdragen. Hopelijk blijft het bij één wedstrijd.”

Aimabele man

Nagtzaam had ook nog mooie woorden over voor de onlangs overleden Ruud Geels. “Dat was een zeer aimabele man. Altijd als ik hem sprak, was hij ook geïnteresseerd in zijn gesprekpartner. Dat maak je niet vaak mee bij oud-voetballers. Daarbij was hij natuurlijk een fantastische kopper.”

Presentatoren Wesley Dekker en Milton Pus spreken woensdagavond met Hans Schakel. De trainer van ZOB beleefde een moeilijke seizoensstart, maar inmiddels lijkt de weg naar boven ingezet. Purmerend Sport is te bekijken en beluisteren tussen 19.00 uur en 20.00 uur bij RTV Purmerend.