Familie Kooij helpt brandweer een handje

René en Daniëlle Kooij uit Purmerend gaan komend weekend de brandweer helpen met de inzamelingsactie voor de Voedselbank in Purmerend en Zaandam. Ze staan dan met een marktkraam in kerstsfeer op twee plekken in de stad en nemen graag donaties in ontvangst.

Al jaren zet de brandweer in Purmerend en Zaanstad zich aan het eind van het jaar in voor de Voedselbank. Vorige maand nog zocht de brandweer de samenwerking met FC Purmerend om een marktkraam te plaatsen, waar mensen producten konden inleveren voor de Voedselbank. Op 15 december loopt de actie voor dit jaar op z’n eind en in het weekend daaraan voorafgaand willen René en Daniëlle hun een steentje bijdragen.

Het begint allemaal met de zoon van René en Daniëlle, die bij de brandweer in Purmerend werkt. ‘Hij vroeg of wij misschien konden helpen, omdat ik door mijn werk een grote kennissenkring heb. ’ René doet in het dagelijks leven wagenparkbeheer van zo’n 600 voertuigen van een taxibedrijf in Zaandam en is in zijn vrijetijd erg actief met muziek. Een druk bestaan, maar René wil in dit geval toch iets extra’s doen ‘voor mensen die van het minimale moeten leven.’

Het echtpaar heeft het plan opgevat om met een marktkraam in kerstsfeer mensen te bewegen om producten te doneren. ‘Er is kerstmuziek en we hebben een Kerstman in de kraam. Er staat ook een auto van de brandweer.’ Maar, benadrukt René, het gaat allemaal streng volgens de huidige coronaregels. ‘Dus geen groepjes bij elkaar die gezellig staan te kletsen.’ Zaterdag staat de kraam van 10.00 tot 16.00 uur in de Dom Helder Camarastraat ter hoogte van huisnummer 145. Op zondag is de kraam opgesteld in de Bazuinstraat ter hoogte van nummer 5, ook van 10.00 tot 16.00 uur.

Welke producten worden dankbaar aanvaard? ‘Het gaat alleen om houdbare levensmiddelen en bijvoorbeeld producten uit kerstpakketten. Denk bijvoorbeeld ook aan tandpasta, douchegel, maand verband. Wat zeker niet wordt ingenomen zijn alcohol en verse producten zoals vlees en vleeswaren en kaas.’