Flying Petrels zit in de lift: 'Langzame, stabiele groei'

Paul Kleingeld is de voorzitter van honk- en softbalvereniging Flying Petrels. De vereniging heeft momenteel twaalf competitieteams variërend van beeballers tot softballers tot honkballers en heeft ook nog een slowpitchteam.

Kleingeld is inmiddels vier jaar de voorzitter en heeft het naar zijn zin. “We staan er goed voor, er is een stabiele langzame groei bezig”, weet Kleingeld. “Op dit moment hebben we rond de 160 spelende leden en veel vrijwilligers. Daar zijn we natuurlijk reuzetrots op.” Het hoogste team bij de mannen beleeft een wisselvallig seizoen. Er werd van de koplopers in de competitie gewonnen, maar verloren van laagvliegers. Volgens Kleingeld komt dat door het drukke programma. “Er wordt nu veel meer veer van de pitchers en de veldspelers verwacht. De wedstrijden zijn ook kort op elkaar, dat zijn we niet gewend. Een zesde positie is daarom knap als je naar de afdeling (tweede klasse, red.) kijkt.”

Goede mix

De vrouwen doen het een stuk beter en staan boven in de vierde klasse bij het softbal. “Dat is een gezellig en gemotiveerd team”, weet Kleingeld. “Er is ook een goede mix tussen ervaren speelsters en jeugdspelers, die kunnen aansluiten. Voor ons kwam deze goede prestatie zeker niet onverwachts.”

Bij veel (sport)verenigingen is er de afgelopen jaren veel uitstroom van leden. Petrels vormt daarin een uitzondering op de regel. “We hebben in de coronajaren ook korting gegeven op de contributie om leden te behouden. Dat heeft zich uitbetaald, want nu hebben we aangroei in alle teams.”

Spurd

“Dat komt mede ook door Spurd”, vervolgt Kleingeld. “Door hen konden we een sportcoach, Menno Leeflang (ook trainer van het eerste mannenteam red.) aannemen. Menno geeft met veel enthousiasme clinics op basis- en middelbare scholen. Hij kan het spelletje goed overbrengen op de kinderen.”

Woensdagavond spreken Arno van der Breggen en Milton Pus met Danny Bakker. Hij is de nieuwe coach van de voetballers van SC Purmerland.