Fout in laboratorium; 66 foutieve testresultaten

Een fout bij het laboratorium heeft ervoor gezorgd dat 66 personen een foutieve testuitslag kregen. De fout is ontstaan bij het analyseren van afgenomen testen in het laboratorium. Diagnostisch Centrum Saltro heeft excuses aangeboden en doet onderzoek om herhaling te voorkomen.

Volgens Saltro is de fout aan het licht gekomen door een steekproef. Hieruit bleek dat een aantal uitslagen negatief zijn, in plaats van positief en andersom. De testen waar het om gaat zijn afgenomen op woensdag 5 januari.

GGD Zaanstreek-Waterland heeft inmiddels alle betrokkenen persoonlijk geïnformeerd en zo nodig advies op maat gegeven - blijkt uit een reactie van de gezondheidsdienst. ‘‘De GGD vindt het heel erg dat dit kon gebeuren. We hebben de betrokkenen gebeld en daarnaast ontvangen zij nog een brief.’’

Coronatesten kwijt

Niet voor het eerst worden er fouten gemaakt bij coronatests in Zaanstreek-Waterland. In september 2020 raakten 132 coronatesten kwijt. De regionale afdeling van de GGD maakte toen in een bericht bekend dat er een onderzoek zou komen. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk waar deze tests zijn gebleven.