Frank Muntjewerf maakte duizenden cartoons en krijgt eigen expositie

Noem het vakmanschap, noem het vernuft. Frank Muntjewerf, elke week maakt hij voor zo'n vijf titels van het Noordhollands Dagblad cartoons. Het zijn tekeningen die inspelen op de lokale actualiteit. De bouw van een spooronderdoorgang in Heerhugowaard die miljoenen duurder wordt, vliegtuigoverlast in Hilversum. Het is zomaar een greep uit het oeuvre van de Beemsterling. Vanaf 25 november is er een expositie van zijn werk in het Purmerends Museum te zien. Voor wie denkt dat het een droom is die uitkomt: nee, zeker niet. "Kijk als dit mijn droom was, dan had ik die al eerder laten uitkomen."

Frank Muntjewerf kijkt geïnteresseerd om zich heen. Het is dinsdag aan het begin van de middag als hij rondkijkt in de studio aan de Wilhelminalaan. Jarenlang was hij tekenleraar in dit gebouw. "Het is wel echt a trip down memory lane", lacht hij. Eind november staat de Beemsterling volop in de schijnwerpers met zijn werken. Een tentoonstelling wordt geopend in het Purmerends Museum. Van zijn werk in de jaren tachtig tot de meest recente cartoons. "Het was een behoorlijk uitzoekwerk, maar het is gelukt."

Onzekere toekomst

Het kenmerkt Muntjewerf. Veel bezig zijn, veel doen. Vanaf jongs af aan tekent hij. Vooral sciencefiction, maar al snel werd ook het realisme onderdeel van zijn werk. Een leven als leraar en ZZP'er stond op het punt van beginnen. En dus weinig eigen keuze in onderwerpen. "In het begin wilde ik vrij kunstenaar worden, dus die behoefte was er wel. Maar het betekende ook een onzekere toekomst. Daarom heb ik hiervoor gekozen." (Tekst gaat verder onder de foto)

Als tekenleraar was hij actief op het RSG, later Jan van Egmond Lyceum. De commerciële opdrachten kreeg hij destijds telefonisch door. Niet zelden moest hij foto's ophalen van de personen die het onderwerp waren van de cartoons. "Het was zo'n andere tijd. Dat kan je bijna niet meer voorstellen. Nu werk ik volledig digitaal. Ik maak mijn tekeningen en kan tegelijkertijd alle geportretteerden bestuderen die ik wil."

Tekenaar

Tientallen, honderden, duizenden cartoons later is daar nu dan een tentoonstelling in het museum. Een hoogtepunt is het wat Muntjewerf dus zeker niet. "Ik zie mezelf niet als kunstenaar zozeer. Vandaar ook misschien wel het idee dat ik geen tentoonstelling per se wil. Ik ben een tekenaar, ik maak plaatjes."

Het gesprek van Wesley Dekker met Frank Muntjewerf is te beluisteren via je favoriete podcastplatform. Maandag is de aflevering vanaf 21:00 uur te horen bij RTV Purmerend. Via de televisie, radio of online.