RTV Purmerend.nl

Frank Schaaij (D66) staat raadszetel na verkiezingen af

Frank Schaaij, commissielid van D66 en nummer 3 op de kandidatenlijst, zal vrijwel zeker na de verkiezingen geen deel uitmaken van de nieuwe D66 raadsfractie. In een brief aan de gemeenteraad laat hij weten dat het vertrouwen in zijn eigen wethouder Van Meekeren zodanig is geschaad dat hij  zijn werk als commissielid neerlegt. Via de woordvoerder van D66 laat Schaaij weten zijn eventuele raadszetel na de verkiezingen niet op te eisen. Schaaij: ‘De idealen van D66 zijn nog steeds de mijne’.

Zijn opstappen  leidt niet automatisch tot zijn verwijdering uit de kandidatenlijst. Een partij of kandidaat kan daar zo kort voor de verkiezingen niets meer aan veranderen. Mark Intres, lijsttrekker  van D66, laat weten dat Schaaij zijn zetel na de verkiezingen vrijwel zeker opgeeft ten gunste van D66. Op basis van de verkiezingsuitslag zou Schaaij zich evenwel nog kunnen bedenken. In dat geval is het aan de nieuwe fractie om met hem te spreken of en hoe samenwerking nog mogelijk is, aldus Intres.
  

Evert Ruis

Het conflict met Van Meekeren draait om de vraag of de wethouder op de hoogte was dat schoolmaatschappelijk werkers via de pers moesten vernemen dat hun contracten per 1/1/23 aflopen. Door hun eigen werkgevers waren ze daarvan niet op de hoogte gesteld. In antwoord op vragen van Liesbeth Roet (CDA) hierover in de Commissie Samenleving leek het erop dat Van Meekeren pas op de dag zelf op de hoogte was gesteld. Een antwoord dat voor Schaaij, als ingewijde, niet te rijmen valt met zijn eigen waarden en normen voor politiek handelen.  

Bij D66 is het bericht hard aangekomen. Intres: ‘Wij zijn momenteel met de campagnemensen dag en nacht aan het werk. Bij hen is het bericht ingeslagen als een bom’.