FvD, PVV en PB 21 willen af van QR-code bij zwemonderwijs

FvD, PVV en PB 21 dienen 27 januari tijdens de raadsvergadering een gezamenlijke motie in voor het afschaffen van de QR controle bij het zwemonderwijs. Zij vragen het Purmerendse college van B&W dat met onmiddellijke ingang te doen voor ouders die hun kinderen naar zwemles begeleiden. Navraag bij Spurd leert dat door de controle bij het Leeghwaterbad 100 van de 1700 leerlingen geen zwemles kunnen volgen.   

In een toelichting op de motie zeggen partijen zich gesteund te voelen door een uitspraak van de voorzieningenrechter die onlangs voor een Hilversums zwembad besliste dat het controleren van de QR-code bij ouders stop gezet moest worden.  

FvD, PVV en PB 21 voeren onder andere aan dat zwemles een essentiële vorm is van onderwijs, dat alle kinderen daarop recht hebben en ouders/vaste begeleiders daarbij onmisbaar zijn.  Zij vinden dat de gemeente haar verantwoordelijkheid  moet nemen, zodat kinderen onbelemmerd onderwijs kunnen krijgen.  

Spurd, de partij die in Purmerend verantwoordelijk is voor de uitvoering van de coronaregels bij het zwemmen, laat weten dat er naarstig gezocht is naar oplossingen, maar de gedragscode van de zwembaden staat niet toe dat kinderen bij het omkleden geholpen worden door medewerkers.

De mogelijkheid van een tent buiten haalt niets uit; de controle op een geldige QR-code blijkt ook daarvoor te gelden. Spurd heeft ouders inmiddels geadviseerd kinderen te laten begeleiden door bekenden die wel een code hebben.

Eén dag voor de raadsvergadering heeft geen van de overige partijen zich nog aangesloten bij het initiatief.