Gemeente gaat duurzaam onkruid bestrijden

De gemeente is vorige maand gestart met een duurzame manier van onkruidbestrijding  van straten, voetpaden en wegen in de stad. Er rijden nu elektrische veegwagens en een grote tankwagen in de stad om het onkruid te verwijderen en weg te vegen. 

Voorheen waren het de ambtenaren van de gemeente die bepaalden hoe het onkruid moest worden verwijderd. Die verantwoordelijkheid ligt nu bij de aannemers, met uitzondering van het centrum, waar medewerkers van de gemeente de onkruidbestrijding op zich nemen. Wethouder Eveline Tijmstra: ‘We maken gebruik van de kennis en kunde van de aannemers, met daarbij de meest vernieuwende technieken. Op voorwaarde dat het werk op een duurzame manier gebeurt.’

Het werk in de stad is via een aanbesteding verdeeld over drie aannemers, om de werkdruk te verdelen. De onkruidbestrijding piekt door de weersomstandigheden namelijk in de hele stad op hetzelfde moment. Tijdens drie ijkmomenten in het jaar moet door de aannemers worden voldaan aan het gewenste resultaat. Hoe ze dit doen - bijvoorbeeld door meer te vegen zodat de voedingsbodem waarin onkruidzaden kunnen kiemen wordt weggehaald - is aan hen.

In Overwhere en Wheermolen voert de firma Van Doorn het werk uit met de eerste veegwagen die 100% elektrisch is. Purmerend heeft hiermee een primeur, want de eerste gemeente waar de fabrikant deze wagen inzet. Het is de allereerste 100% elektrische truck gemonteerde veegwagen in Nederland en één van de 15 eerste in Europa. De wagen is maximaal duurzaam, CO2 neutraal en geluidsstil.

In Gors en Weidevenne voert Arco het werk ook uit met een 100% elektrische veegwagen. De 100% elektrische veegwagen is aangekocht door Arco. Zij werken nu nog met een demo-model, de veegmachine wordt in september geleverd.

In Purmer-Noord en Purmer-Zuid wordt onkruid bestreden met heet water en vegen door de firma Berdi. Een grote tank met heet water rijdt naar de wijken. Door kleinere, op zonne-energie rijdende voertuigen wordt de hete stoom met hogedruk aangebracht op het onkruid. De zonne-energie komt van zonnepanelen die op het bedrijfspand van Berdi liggen. Ook de moeilijk te bereiken plaatsen kunnen van stoom worden voorzien, zoals obstakels en goten. De eiwitten stollen en de vochtcellen barsten waardoor de plant verwelkt.


Trefwoorden: