Gemeente overspoeld met vraag: ‘Waarom heb ik nog geen stempas?’

De gemeente Purmerend krijgt vanaf afgelopen vrijdag steeds meer de vraag waar de stempas blijft. Dat blijkt uit navraag van RTV Purmerend bij de gemeente. In Purmerend en Beemster waren vorig jaar november herindelingsverkiezingen, waardoor nu geen verkiezingen worden gehouden.

Al twee weken geleden plaatsten gemeente Purmerend een oproep op haar social media dat de verkiezingen al waren geweest en dat niemand uit de gemeente een stempas kan verwachten. Deze oproep heeft weinig effect gehad; vooral de laatste dagen stromen de vragen over de stempas binnen. ‘‘We hebben de afgelopen tijd best veel telefoontjes gehad, maar vanaf vrijdag wordt het meer. Vrijdag belden 30 mensen met de vraag over de stempas. Maandagochtend werden we het eerste half uur 240 keer gebeld, waarvan 95 procent over de stempas’’, vertelt een communicatieadviseur van de gemeente.

Laag opkomstpercentage

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend en Beemster op 24 november 2021 was er een opkomstpercentage van 32,4 procent. Burgemeester Don Bijl sprak van een ‘teleurstellende opkomst’. ‘‘Het is algemeen bekend dat er bij herindelingsgemeenten vaak een opkomst van niet hoger dan 35 tot 40 procent is, toch ben ik teleurgesteld. Het is jammer’’, vertelde burgemeester Bijl destijds aan RTV Purmerend. ‘‘Ik had gehoopt op meer.’’ Of er meer gedaan had moeten worden om meer mensen te trekken naar de stembussen? ‘‘Vertel me wat we hadden moeten doen. Als ik de afgelopen weken om me heen keek, zag ik overal borden. Er waren verkiezingskranten en er werd allerlei informatie verstrekt door RTV Purmerend. Ook waren alle lijsttrekkersdebatten erg professioneel.’’