Gemeente treft maatregelen vanwege onveilige verkeerssituaties

Vanwege meldingen over onveilige verkeerssituaties heeft de gemeente maatregelen getroffen in het Purmerendse Centrum. Het gaat om de Julianastraat en het naastliggende kruispunt met de Herengracht. De gemeente heeft een digitaal snelheidsbord geplaatst op de Julianastraat. Ook is de voorrangssituatie op het kruispunt aangepast.

"De haaientanden en voorrangsborden zijn hier verwijderd en vervangen door stopstrepen en stopborden", schrijft de gemeente Purmerend. "Hiermee worden weggebruikers verplicht om te stoppen voordat zij de weg willen oversteken."

Fietsstraat

Het was tijdens de opening van de vernieuwde Julianstraat één groot feest, schreven we zo'n twee jaar geleden. Na een traject van zes jaar werd een nieuwe straat onthuld: de Julianastraat werd een fietsstraat. Oftewel: de auto te gast. Anno 2023 blijkt dat de nieuwe smalle rijbaan ervoor heeft gezorgd dat er niet meer tegen de richting in wordt gereden. Maar: "Ondanks dat de rijsnelheid is verlaagd, ligt deze helaas nog altijd boven de toegestane rijsnelheid."

Verkeersveiligheidsonderzoek

Om de veiligheid verder te verbeteren wil de gemeente de Herengracht ook herinrichten tot een fietsstraat. De verwachting is dat de werkzaamheden in 2024 of 2025 worden uitgevoerd. Om te weten welke veiligheidsmaatregelen er precies mogelijk zijn, laat Purmerend een onderzoek uitvoeren. "De uitkomsten hiervan nemen we mee met de herinrichting."

Beeld: Google Streetview