Gemeente wil af van motorbootjes en Happy Hour

Het college van Purmerend gaat de gemeenteraad voorstellen om goedkope drankjes in de horeca en het gebruik van motorbootjes aan banden te leggen. Dat valt te concluderen uit een raadsvoorstel voor de raad.

Handhaving krijgt regelmatig klachten over (geluids-) hinder van snel varende motorbootjes door de sierwateren binnen de gemeente alsmede door het groengebied in Weidevenne. Het college wil nu gebieden gaan aanwijzen waar het verboden wordt om te varen met gemotoriseerde vaartuigen. Roeien en fluisterbootjes met een elektrische aandrijving blijven nog wel toegestaan. 

Naast motorbootjes wil het college af van de zogenaamde ‘Happy Hours’. Bij een happy hour krijgt men in een horecagelegenheid over het algemeen twee drankjes voor de prijs van één. Volgens de nieuwe Purmerendse regel mag de korting nog maar maximaal 40% zijn. 

Het college is bezig met een grote schoonmaak van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierin staan de lokale regels waar Purmerenders zich aan moeten houden. Omdat Purmerend en Beemster in 2022 gaan fuseren, moeten alle regels die nu in beide gemeenten gelden op elkaar worden afgestemd. Na de fusie is er immers nog maar één verordening. Naast een hoop technische aanpassingen, ziet het college nu ook de mogelijkheid om een aantal nieuwe zaken toe te voegen, zoals het motorbootjesverbod en het beperken van kortingen op alcohol.

Of alle nieuwe regels het gaan halen valt nog te bezien. De nieuwe APV wordt in juni eerst besproken door de gemeenteraad.