GGD gaf positieve covid uitslagen zonder toestemming aan huisarts

Positieve testuitslagen zijn zonder toestemming per ongeluk doorgegeven aan huisartsen, dat heeft GGD Zaanstreek-Waterland bekendgemaakt in een bericht. Volgens de GGD komt dit door een ‘consent-functie’ in de software, die niet actief was. Het probleem is inmiddels verholpen.

Via een geautomatiseerde koppeling worden positieve testuitslagen vanaf 19 april doorgegeven aan de huisarts. Echter, dit gebeurt enkel wanneer de geteste persoon daar toestemming voor heeft gegeven. Doordat een zogenaamde ‘consent-functe’ niet actief bleek, werden alle positieve testuitslagen direct doorgezet naar de huisarts en kon de koppeling geen check uitvoeren op de toestemming van de geteste burger. De GGD benadrukt dat de fout in het systeem direct na de ontdekking op 26 april is verholpen.

Het is niet het eerste privacy incident bij de GGD. Eind januari kwam illegale handel in privégegevens aan het licht. Extern personeel en werknemers van alle GGD'en konden ruim driekwart jaar gegevens van geteste personen inzien en doorsturen. Dit is door een aantal personen misbruikt. GGD GHOR Nederland heeft stappen genomen om de exportfunctie van gegevens niet meer mogelijk te maken.

Voor vragen over dit incident kan contact opgenomen worden met de GGD, incidenten@ggdzw.nl.