GGD houdt rekening met derde vaccinatie en bereidt zich voor

De regionale GGD houdt er rekening mee dat een derde coronavaccinatie gezet gaat worden. Op dit moment is de organisatie bezig met de voorbereidingen. Zo vertelt een woordvoerder van de gezondheidsdienst aan RTV Purmerend.

Steeds vaker wordt er gesproken over een derde coronaprik, ook wel boosterprik genoemd. Landen als Duitsland, Groot-Brittannië en Israël hebben bekendgemaakt dat ze hem gaan toedienen en ook in Nederland gaan er stemmen op om een derde vaccinatie mogelijk te maken. De prik zou de opmars van de deltavariant moeten stuiten. GGD Zaanstreek-Waterland bereidt zich alvast voor op een eventuele derde prik.

Het is niet aan de GGD om de noodzaak van een derde coronavaccinatie te bepalen, maar de organisatie is achter de schermen wel bezig met de voorbereidingen hierop, aldus een woordvoerder aan RTV Purmerend. ‘‘Het ministerie bepaalt of er een derde prik komt. Wij hebben hier geen rol in, maar hebben wel een uitvoerende taak in dit proces.’’

Recent werd de vaccinatielocatie in Sporthal De Beuk gesloten. Inmiddels is een kleinere basislocatie in Zaandam geopend en wordt er gebruikgemaakt van een prikbus die afwisselend in Purmerend, Middenbeemster, Monnickendam, Krommenie en Oostzaan staat. Echter, deze kleinschalige vaccinatiestrategie met meer maatwerk is niet geschikt voor het toedienen van een boosterprik. Een grote locatie en voldoende personeel moet beschikbaar zijn voordat de regionale GGD eventueel weer in actie gaat komen.