Gouden plak Marlou in Purmerends Museum

Er zullen niet veel mensen zijn, die kunnen zeggen dat ze in het echt een gouden olympische medaille hebben gezien. Bezoekers van het Purmerends Museum kunnen dat over een poosje wel, want dankzij de paralympische topatlete Marlou van Rhijn uit Purmerend heeft het museum haar gouden plak uit Rio in langdurige bruikleen gekregen.

De atlete won de gouden medaille tijdens de Paralympics van 2016 in Rio de Janeiro op de 200 meter. Vier jaar eerder had de ‘blade babe’, zoals ze vaak wordt genoemd, haar eerste olympische resultaten behaald tijdens de Paralympics in Londen. Kort voor de Paralympics van Tokyo, die op 24 augustus begonnen, kondigde Marlou van Rhijn haar afscheid van de topsport aan.

Geduld
Wie de gouden plak van Marlou wil bekijken moet wel nog even geduld hebben. De medaille maakt namelijk deel uit van de nieuwe permanente tentoonstelling en die wordt naar verwachting pas in december geopend, na een flinke verbouwing op de eerste en tweede verdieping van het museum.

Brutaal
Moncef Beekhof, directeur van het Purmerends Museum is heel blij met de geste van Marlou. ‘Een van de onderwerpen in de nieuwe tentoonstelling is verenigingsleven, waaronder sportverenigingen. We kwamen in ons onderzoek erachter dat er best veel topsporters in Purmerend wonen, zoals Marlou van Rhijn. We hebben vervolgens heel brutaal haar management gevraagd of we in die tentoonstelling aandacht aan Marlou mochten schenken en of we een gouden medaille in langdurige bruikleen mochten krijgen. Daar heeft ze tot onze vreugde ja op gezegd.’