Gouden voorstellingen in Breidablick

Breidablick in Middenbeemster, een woon- en werkgemeenschap voor mensen met een beperking, bestaat ruim een kwart eeuw. Om dit te vieren hebben de bewoners, begeleiders en tal van vrijwilligers een groots theaterspektakel uitgevoerd. Zondag 26 september was de laatste van de vier uitvoeringen.

Het theater was gebaseerd op het hardnekkige gerucht dat nog voor de droogmaking een schip volgeladen met goud en andere kostbaarheden met man en muis was vergaan. Van deze vermeende  schat is ondanks recente opgravingen in de polder nooit iets teruggevonden. Wel ontvingen de goudzoekers sterke aanwijzingen dat de schat wel eens op het terrein van Breidablick zelf zou kunnen liggen.

De theatervoorstelling start met de opkomst van de goudzoekers die te horen krijgen dat niet zozeer gezocht moet worden naar een fysieke maar een mentale schat. Het goud ligt niet begraven in de grond maar in (de kleuren van) je hart. Daarom nemen de goudzoekers alle bezoekers mee in een speurtocht over het terrein waar op diverse locaties de bewoners korte voorstellingen geven.

De makers zijn ruim twee jaar geleden al begonnen met de voorbereidingen. Door de coronamaatregelen was het nu pas mogelijk om deze voorstelling publiekelijk te maken. Er was  muzikale en vocale ondersteuning door het Beemster Kinderkoor en Beemster Fanfare.  (foto: Marianne Slot-Dekker)