Groepsportret na 77 jaar terug in Fort Benoorden Purmerend

Een in 1945 door kunstenaar Wilm Wouters gemaakt groepsportret van bewakers in Fort Benoorden Purmerend (nu wijnhandel Bart) is (in kopie) geschonken aan de huidige gebruiker van het fort: wijnhandel Bart. 

Wilm Wouters was kort na de 2e Wereldoorlog geïnterneerd in Fort Benoorden Purmerend. Daar maakte hij onder meer een groepsportret van zijn bewakers. Via de zoon van de toenmalige kampcommandant Jan Hobo, is het originele portret via de Historische Vereniging Purmerend in handen gekomen van het Waterlands Archief. Na grondige restauratie is een prachtige potloodtekening tevoorschijn gekomen. 

Helaas zijn sommige van de achterop de tekening geschreven namen van de geportretteerden niet meer allemaal leesbaar. Het Waterlands Archief hoopt met gerichte actie deze namen te kunnen achterhalen. De overdracht van een kopie van de tekening naar de oorspronkelijke locatie, het fort, is een onderdeel van dit zoekproces. 

Jan Hobo was oorspronkelijk gemeenteveldwachter in Neck maar werd na de 2e Wereldoorlog kampcommandant. Het aan hem geschonken portret heeft jarenlang gehangen in huis van zoon Jan Hobo: Gerrit. Na 77 jaar is het nu weer, na een grondige schoonmaakbeurt, ‘thuisgekomen’. 

Naast deze overdracht, vond er ook een overdracht plaats een in hetzelfde jaar door een andere maar onbekende kunstenaar gemaakt schilderij voorstellend een vooraanzicht van het Fort benoorden Purmerend. Ook dit kunstwerk krijgt een waardige plek in de bezoekersruimte van het fort.