Hard lopen, zweten en veel water bij de elfde editie van de marktstadrun

Volgens de organisatie is de marktstadrun al een heel begrip in Purmerend. Ondanks een temperatuur van dertig graden hebben totaal negenhonderd mensen zich aangemeld. Uit voorzorgsmaatregelen is de run van tien kilometer afgelast. Dit zorgde voor teleurstelling maar ook begrip bij veel lopers. De koemarkt staat vol met beginnende en meer gevorderde lopers en vooral ook toeschouwers. RTV Purmerend spreekt een aantal lopers uit Purmerend. Hoe bereiden zij zich voor met dit warme weer?

Vlak voor de wedstrijd heeft de organisatie aangekocht extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo is de tien kilometer afgelast, zijn er extra waterposten, EHBO personeel en fietsbegeleiding ingezet. Ook waarschuwt de organisatie: ‘maak er geen wedstrijd van en luister goed naar je lichaam!’. Volgens hen is het belangrijkste dat de lopers gezond bij de finish komen.

Opwarmertje

Voor Jan Dubbeld (86) is dit een warming-up. Hij is er klaar voor. ‘Ik bereid mij voor op de dam tot dam loop van zestien kilometer’ aldus meneer Dubbeld. Met zijn 86 jaar is hij de oudste deelnemer van de marktstadrun. ‘Tot vorig jaar was hardlopen een noodzaak, toen leefde mijn vrouw nog’. Hij was mantelzorger en wilde fit en gezond blijven om voor zijn vrouw te zorgen. ‘Vorig jaar is zij overleden en sindsdien ren ik vooral voor mijn plezier. Sinds ik lid ben van de atletiekvereniging vind ik het helemaal leuk.
Ik raad het iedereen aan!’.

Vader dochter

Julia (23) heeft zich voorbereid door twee keer in de week met haar vader te trainen. ‘Ik train vooral in de avond, dan is het een stuk koeler’. Ze luistert altijd naar haar lichaam, als personal trainer weet ze hoe belangrijk dat is. Haar vader is ultraloper en vult aan: ‘tijdens ultralopen ren je afstanden van meer dan een marathon. Soms wel honderden kilometers. Het is dan heel belangrijk om op je hartslag te letten, genoeg water te drinken en vooral niet te hard van start te gaan’. Hij zegt blij te zijn dat haar dochter nu ook besmet is met het ‘hardloopvirus’.

Winnares Kidsrun

Puck (11) kwam als eerste over de finish tijdens de kidsrun. Ze heeft het zichtbaar warm en neemt na elke zin een slok water.
‘Het was wel echt heel erg warm’, zegt ze. Puck traint twee keer per week bij de atletiekvereniging. ‘Ik haal er alles uit en loop gewoon door tot ik echt niet meer kan’. Ze vervolgt: ‘voorbereiden op de warmte was wel lastig hoor. Zoveel mogelijk water drinken!’

Verstandig besluit

De meeste lopers vonden het een verstandig besluit dat de tien kilometer was afgeschaft. ‘Op sommige punten kreeg je echt een warme deken over je heen, dat was dan een punt waar geen wind stond’, zegt een loper. Ook was er volop verkoeling en water aanwezig tijdens de marktstadrun.