'Havenmedewerker betrokken bij cokelading tussen cacao'

Eén van het viertal Noord-Hollanders dat eerder deze maand is opgepakt op verdenking van het binnenhalen van een cocaïnetransport van tientallen miljoenen euro's in Amsterdam, bediende de spoorbomen van het Westelijk Havengebied. Dat melden bronnen rondom het onderzoek aan mediapartner NH Nieuws. Al in november zou er informatie zijn binnengekomen bij de politie over coke 'voor grote Amsterdamse criminelen'.

 Het zou gaan om een 29-jarige man uit de regio van Alkmaar, door de politie aangeduid als een inwoner van Dijk en Waard, die werkt in de haven. Naast deze man zijn twee Purmerenders en een man uit Enkhuizen aangehouden.

Even terug: op 12 juli, vroeg in de ochtend, onderscheppen de politie en de douane in het Westelijk Havengebied een container met een cacaolading. Daartussen blijkt 1.120 kilo cocaïne verstopt te zitten. Naar verluidt kwam de container van een schip, dat via Rotterdam afkomstig is uit Colombia en daarvoor Ecuador.

Bronnen melden dat bij twee verdachten tienduizenden euro's cash zijn gevonden, onder meer in het plafond. Ook trof de politie dure horloges aan en exclusief meubilair. Ook zouden deze Noord-Hollanders in het vizier van de politie zijn gekomen dankzij een informant.

Tientallen miljoenen

In november vorig jaar zou door diegene gemeld zijn dat er 'op korte termijn grote coketransporten' binnen zouden komen, in opdracht van 'grote Amsterdamse criminelen'.

Het Openbaar Ministerie meldt dat het viertal wordt verdacht van medeplegen van de invoer van cocaïne. De rechtbank besliste gisteren dat ze nog zeker drie maanden vast blijven zitten - de maximale verlenging van voorarrest. De waarde in euro's van de onderschepte drugs zijn niet officieel bekendgemaakt, maar je kan zelf wel een rekensom maken. Als je er vanuit gaat dat één gram coke op straat tussen de 25 en 50 euro kost, zou de onderschepte cocaïne een waarde kunnen hebben tot 55 miljoen euro. 

Advocaat van één van de verdachten Vito Shukrula is om een reactie gevraagd, maar hij weigert commentaar te geven.